A szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény (Szkt.) határozza meg, hogy azok a tanulók, illetve képzésben résztvevők, akik szakképzési munkaszerződést kötnek, a szerződés megkötésekor munkavállalókká válnak és szabadság illeti meg őket.

84. § (4) "A tanulót, illetve a képzésben részt vevő személyt a tizennyolcadik életévének betöltése évének utolsó napjáig évente negyvenöt munkanap, ezt követően évente harminc munkanap szabadság illeti meg. A szabadság kiadásánál figyelemmel kell lenni az őszi, téli, tavaszi és nyári szünet rendjére. A nyári szünetben legalább tizenöt munkanap szabadságot a tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy kérésének megfelelő időpontban egybefüggően kell kiadni."

 

 

Azzal, hogy a tanuló szakképzési munkaszerződést kötött, a kivételt jelentő munkanapoktól eltekintve, minden munkanapon szakirányú oktatáson vesz részt.

A kivételnapok: a teljes egészében közismereti oktatással töltött munkanap, a szabadság és a keresőképtelenség időszakának munkanapjai, a szakképzési törvény végrehajtásáról szóló 12/2020 (II. 7.) Kormányrendeletben megfogalmazott azon munkanapok, amikor szakirányú oktatásra a duális képzőhelyen nem kerülhet sor.

A fentiekből következik, hogy ha a tanuló a központilag kiadott programtantervben (PTT) meghatározott óraszámot és a szabadságát is letöltötte, és még maradt a tanévből munkanap, akkor azt a duális képzőhelyen (vagy annak közreműködőjénél) kell töltenie. Felhívjuk azonban a figyelmeteket, hogy ez esetben is az Szkt.-ban meghatározottak szerint kell eljárni:

79. § (2) "A tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy szakirányú oktatás keretében csak a szakirányú oktatáshoz kapcsolódóan meghatározott feladat ellátására kötelezhető."

 

További rendelkezések:

Szkt. 84. § "(5) A tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól a közismereti oktatás időtartamára.

(6) A duális képzőhely érettségi vizsgatárgyanként - az érettségi vizsga napját is beszámítva - négy munkanapra köteles a tanulót, illetve a képzésben részt vevő személyt mentesíteni a munkavégzési kötelezettsége alól. A tanulót, illetve a képzésben részt vevő személyt a szakmai vizsga előtt a szakmai vizsgára való felkészülés céljából egy alkalommal legalább tizenöt munkanap egybefüggő felkészülési idő illeti meg, amelyet a szakképző intézményben kell eltölteni."


Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2