Keressen Ön is külföldi üzleti ajánlataink között!

Kifulladt a belföldi vevőköre?shutterstock 436729480960
Gondolt már rá, hogy más országokban keressen új vásárlókat?

Vágjon bele, mi segítünk!

Keressen megbízható partnereket adatbázisunkban, kattintson most!

Az Enterprise Europe Network adatbázisában már önállóan is kereshet magának megbízható külföldi üzleti partnereket!

Telefonra érkezhetnek hamarosan a bolti vásárlások blokkjai

A közeljövőben megkezdheti működését az e-nyugta rendszere. A kifejezés egy adatbázist takar, amely minden magyar fogyasztónak személyre szabottan és hosszabb ideig gyűjti a különféle vásárlásairól kiállított nyugtáit, számláit, blokkjait, jótállási és garanciajegyeit. Az új szisztéma az online pénztárgéprendszer továbbfejlesztett verziója: ezen a ponton jöhetnek változások, kiszélesedhet a kasszát használók köre. Megtudtuk, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatja a terveket.

E-nyugta – rövidesen ezzel a kifejezéssel is megismerkedhetnek a magyar a fogyasztók, s nem csak ők, hanem a gazdaság szereplői is.

De miről van szó? Az e-nyugta egy új állami szolgáltatás, amely akár már a közeljövőben elérhetővé válhat. Az e-nyugta lényegét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke világította meg érzékletesen a Világgazdaságnak adott tavaszi nyilatkozatában.

Vágujhelyi Ferenc akkor kifejtette: lényegében arról van szó, hogy a fogyasztók valamennyi bolti vásárlásáról készült nyugtája, bizonylata egyetlen digitális, személyre szabott gyűjtőhelyre kerül. Az így létrejövő és hosszabb időt átfogó adatbázist aztán a vásárló, és csak ő, bármikor bárhol megnézheti, és kereshet is benne. A rendszer életbe lépése után nem kell majd cetliket, blokkokat gyűjteni, és azokat elrakni, a nyugták mellett pedig a jótállási és a garanciajegyek online változatai is szerepelhetnek az adatbázisban, ráadásul hiteles formában. Az elnök hozzátette: "ezentúl senkit nem hajthat el egyetlen kereskedő sem a nyugta vagy a jótállási papír hiányára hivatkozva, ahogy az sem okozhat gondot, ha kifakul a nyomtatott vagy kézzel írt szöveg."

Vágujhelyi Ferenc szerint egy efféle állami regiszter növelné a vásárlók biztonságát, és lökést adna a hazai céges online ügyintézésnek.

A jogalkotás már hozzá is fogott a szabályok kialakításához, tavaly ősszel és idén tavasszal is születtek az e-nyugta kialakításához szükséges passzusok. A NAV – úgy tudjuk – a fejlesztőkkel, az érintett piaci szereplőkkel március óta folyamatosan egyeztet. Mindebből pedig arra lehet következtetni, hogy a rendszer hamarosan megkezdheti működését. A folyamat a gyakorlatban úgy nézne ki, hogy az új e-pénztárgépekből a nyugta adatai már nemcsak a NAV-hoz, hanem a vevőhöz – egy, a telefonjára letöltött alkalmazás segítségével – is azonnal eljutnak.

A fejlesztés előrehaladása láttán megkerestük a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, azt tudakolva: a testület miképpen viszonyul az új rendszerhez. „A kamara két szempontot hangoztat minden nagy horderejű fejlesztés, átalakítás előtt – kezdte lapunknak adott nyilatkozatát Parragh László. – Az egyik az egyenlő keretrendszer, vagyis az, hogy a piaci és jogszabályi feltételek egyformák legyenek” – mondta az elnök. Így az új szabályrendszer azokra a hazai vállalkozásokra is kiterjedne, amelyek most nem használnak online pénztárgépet. „Másrészt – folytatta – a kamara támogatja, hogy átláthatóbbá váljon a magyar gazdaság, ehhez pedig fel kell használni a digitalizációban rejlő lehetőségeket.” Az utóbbira példaként Parragh László egy kínai megoldást említett. Ott – leegyszerűsítve – a vevő telefonnal fizet a kereskedő telefonjára, a pénzmozgást tehát nem terhelik banki béklyók. „A pénzügyi megoldásainkat gyorsítani kell, máskülönben elzúg mellettünk a technológiai fejlődés, káraink pedig hatalmasak lesznek” – mondta az elnök. A kamara ezért támogatja az e-nyugta rendszerének bevezetését.


Forrás: vg.hu

 


Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2