Lakóépületek zöld- és kékinfrastruktúrájának fejlesztése (gyakorlati megoldások bemutatásával)

Olvasási idő: 5 perc

Az elmúlt években új kifejezések jelentek meg, melyeket a településfejlesztéssel vagy a klímaváltozással kapcsolatosan hallunk. A cikkben a zöld és kék infrastruktúra jelentésével és minőségével foglalkozunk. Minkét kifejezés közvetlenül vagy közvetetten a vízhez kapcsolódik.   

Legfontosabb mennyiségi információk az édesvízről:  

 • Zöld és kék infrastruktúra alapja a víz
 • A víz a Földünk felszínének 70%-át foglalja el, legnagyobb részét az óceánok teszik ki
 • Hatalmas mennyiségű energiát tárol és szállít
 • Nagy mennyiségű CO2-t tud elnyelni és tárolni, mely képességét a jövőben kihasználjuk.
 • Termikus tehetetlensége miatt tompítja a szélsőséges hőmérsékletváltozás hatásait (általános iskolában már tanultuk, hogy a tenger télen fűt, nyáron hűt)

A Föld vízkészlete kb. 1,4 milliárd km3, ennek 97%-át teszik ki az óceánok és tengerek. Az édesvíz így csak 3%-a a Föld vízkészletének. Ennek jelentős része a sarki jégtakaróban jégként van jelen, így kb. 20% áll rendelkezésre édesvízkészletként. Ez a Föld teljes vízkészletének az 1 %-a.


edesviz 

 Kép forrása: https://asvanyvizek.hu/mit-kell-tudni-az-asvanyvizrol/a-viz/

 

Zöldinfrastruktúrának nevezzük:

 • Az olyan természetes és félig természetes területeket, növényzettel fedett és ökológiai funkciót betöltő területek stratégiailag megtervezett hálózatát, amelyek széleskörű ökoszisztéma szolgáltatások nyújtására képesek. Ezek a parkok, közutak mentén lévő esőkertek, csapadék elvezető árkok mentén létesített védő vagy látvány növényzet, zöldtetők, zöldfalak, telepített és mesterséges erdők stb.
 • A zöldinfrastruktúra stratégiailag tervezetett, magas minőségű zöldfelület hálózat
 • Multifunkcionális szolgáltatásokat nyújtó területek, ahol ökológiai élettér jelenik meg az élőlényeknek számára: növény, állat, ember.
 • Rekreációs célú, esztétikailag élményt ad és a helyi identitástudatot növeli úgy, hogy közösségtudatot és összetartozást eredményez, ez által gazdasági és egészségügyi hatása is jelentős.
 • A városi terjeszkedése korlátozását és a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentését biztosítja. Hatékony és tökéletes a CO2 elnyelő képessége, mely a növényzet kora, típusa, sűrűsége alapján változik.
 • A városi talaj élővilág- és tápanyagtartalmának megőrzéséhez és javításához az egyik legfontosabb szereplő.

Fák és növényzet, mint zöldinfrastruktúra a városi környezetben a társasházak belső udvarán is jelen tud lenni. Ennek megvalósítása az ott lakók feladata.

burkolat1

 

burkolat2

Képek forrása: Belvárosi belső udvarok megújítása füzet – Budapest

 

Kékinfrastruktúrának nevezzük:

 • A természetes, félig természetes és épített területeket, műtárgyakat, melyek a víz felfogását, tárolását, továbbítását és tisztítását végzik. Köznapi nyelven ezek a vízgazdálkodási művek.
 • Minden olyan természeti, épített vagy gyártott elem is része, mely a víz szabályzásához és felhasználáshoz szükséges, stratégiailag megtervezett hálózat eleme: pl. csapadékvíz-elvezető csatorna, szennyvízcsatorna, ivóvízhálózat és az ezekhez tartozó tárolók, gépészet és kiegészítő műtárgyak.
 • Széleskörű ökoszisztéma szolgáltatások működéséhez biztosítja, szállítja, tárolja a vizet, mint egyik alapfeltételt.
 • A klímaváltozáshoz kapcsolódóan kiemelt szerepe van a városi környezetbe telepített csapadékfelfogó építményeknek.

A képen egy szabadtérre telepített sportlétesítményt látunk, ami optimális esetben kosárlabda, vagy focipálya, illetve koncert- vagy rendezvényhelyszín (bal oldali kép). Nagyobb csapadék esetén pedig mint ideiglenes záportározó (jobb oldali kép), felfogja és tárolja a mély fekvésű területen a nagy intenzitással lehullott csapadékvizet. Így az nem okoz árvizet. A tárolás után a víz a sportpálya alá telepített szikkasztó rendszerben lassan elszivárog, így biztosítja a víz helyben tartását a talajban.  

burkolat3

Képek forrása: Vízérzékeny tervezés városi szabadtereken füzet – Budapest 


Látható, hogy a víz környezetében a zöldinfrastruktúra, mint a növényzet és a kékinfrastruktúra, mint csapadékvíz tározó, tökéletesen kiegészítik egymást. A tervezésnél tehát már együtt kell figyelembe venni őket.  

burkolat4

 Kép forrása: Vízérzékeny tervezés városi szabadtereken füzet – Budapest 

Az ilyen megoldás egyszerűen és olcsón kialakítható városi közterületen, mely a zöld infrastruktúra megjelenését támogatja. A képen egy helyi csapadékvíztározót látunk, mely száraz időben növényeknek ad helyet, csapadékos időben pedig tárolja a többletvizet. A fehér sapka szerű hengerek a túlfolyók, ahol a víz a talajba helyezett szivárogtató vezeték hálózaton keresztül (dréncsövekben) lassan elszikkad. Így a növényzet és a talajbiológia számára helyben tartja az értékes vizet.Szerző:
Tan Attila
környezetvédelmi és klímavédelmi szakértő

 


Rendezvénynaptár

September 2022
M T W T F S S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó