A klímabarát háztartások "tízparancsolata"

1. Vizsgáljuk felül igényeinket, állapítsuk meg, hogy mi az, amire valóban szükségünk van! Valódi igényeink vezéreljenek minket vásárlásaink és valamennyi fogyasztásunk során! Csak azt vegyük, amire valóban szükségünk van.


2. Tudatosítsuk magunkban, hogy a kényelemnek ára van! Ha csak egy kicsit lejjebb adunk kényelmi szintünkből, máris sok energiát takaríthatunk meg.


3. Javítsuk épületeink energiahatékonyságát! Szigeteljük le házainkat, cseréljük le a nyílászárókat, korszerűsítsük fűtési rendszerünket, váltsunk jobb hatásfokú háztartási gépekre! Ha erre nincsen elég pénzünk, számos mindennapi trükkel is jelentős energiamegtakarítást érhetünk el.


4. Használjunk megújuló energiaforrásokat, de mindig legyünk körültekintők! A nap, szél és földhő mellett a tűzifa is megújulónak számít, de egészségünk érdekében csak szárazon tüzeljük el, hulladékkal együtt pedig még véletlenül se!


5. Közlekedjünk kevesebbet, és minél ritkábban személyautóval! Használjuk ki a digitális kor előnyeit, igyekezzünk minél több tennivalónkat utazás nélkül elintézni! Közeli célpontokig menjünk gyalog, vagy kerékpárral. Távolabbi utazásainkhoz válasszuk a közösségi közlekedést, vagy fogjunk össze, üljünk többen egy autóba!


6. Mielőtt kidobnánk valamit, gondoljuk végig, hogy nem tudjuk-e mégis felhasználni valamire! Amit csak lehet, hasznosítsunk többször, akár az eredetitől eltérő céloka! Az elromlott eszközöket javíttassuk meg! Amitől mégis szabadulnánk, gyűjtsük szelektíven!


7. Ne hagyjuk elveszni a csapadékvizet, gyűjtsük és hasznosítsuk! A víz nagy kincs és egyre inkább azzá válik, minden cseppjét igyekezzünk hasznosítani! Kerti öntözéshez, autómosáshoz minden további nélkül felhasználható, de tisztítást követően mosásra és illemhelyek öblítésre is kiváló.


8. Együnk kevesebb húst és adalékanyagot! Egészségünk mellett éghajlatunkat is védi a zöldségekben gazdag, kevéssé feldolgozott élelmiszerekben bővelkedő étrend. A húsok „előállítása” magas üvegházhatású gázkibocsátással jár, nem is beszélve a különböző adalékanyagokról.


9. Ismerjük meg a közeli gazdákat, termelőket, vásároljunk tőlük! Termeljük meg a saját zöldségünket! Ha erre nincsen lehetőségünk, szerezzük be a legközelebbi forrásból: környékbeli gazdáktól, helyi termelői piacokról.


10. Zöldítsük környezetünket! Műveljük kertjeinket fenntartható módon, óvjuk talaját! Kertjeink kiváló segítőink az éghajlatvédelemben, hiszen növényeink és a talajok képesek megkötni a légköri szén-dioxidot. Kizárólag akkor, ha megőrizzük a talajok egészségét: bolygassuk keveset, fedjük folyamatosan, gondoskodjunk tápanyagutánpótlásáról!

 

Forrás: bacskiskun.hu


Rendezvénynaptár

February 2023
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2