Alapinformációk a városi szmogról

Olvasási idő: 3 perc

 

Hazánkban a téli időszakban nagyobb a szmog kialakulásnak lehetősége. Nézzünk meg pár izgalmas kérdést ezen téma kapcsán!

Mi is az a szmog?
A szmog tulajdonképen egy füstköd, ami akkor alakul ki, ha a természetes (növénymentes talaj) és a mesterséges (közlekedés, ipar, fűtés) forrásból származó részecskék meghaladnak egy meghatározott koncentrációt a levegőben, és ez az állapot a szélmozgás hiánya miatt tartósan megmarad.

Meg lehet szüntetni a szmogot?
A kialakult szmoghelyzet stabilizálódik vagy tovább romlik addig, amíg az időjárásváltozás következtében a szennyezés elszállítódik vagy felhígul. Tehát ha a szmog már létrejött, akkor nem sokat tehetünk, csak várhatunk, amíg a szél segít rajtunk. Egy szmogriadónak ebből a szempontból csak informatív jelentősége van. Vagyis a szmogot célszerű megelőzni, mert egy elrendelt korlátozással, legyen az bármennyire drasztikus is, a helyzet romlását leginkább csak lassítani lehet, megszüntetni nem tudjuk.

Melyek a szmogért felelős légszennyezők?

Több anyag a felelős. Korunkban a legfőbb a szálló por és a nitrogén-oxidok.

A nitrogén-oxidok kémiai reakció során képeznek részecskéket, ez inkább a nyári időszakra jellemző. Ezeknek a létrejöttéhez ugyanis a napvény UV sugaraira van szükség, valamint az, hogy tartós szélcsendes időszak legyen. Emellett a gépjárművek is kibocsátanak ilyen komponenst. A keletkezett NOx részecskék nem tudnak felhígulni a levegőben.

A jelentősebb okozó azonban a szálló por, melynek fontos a mérete. A PM10 frakciója a 10 mikrométer átmérőjű szilárd részecskéket jelenti. Az ilyen kisméretű porszemcsék nagyon lassan ülepednek ki a levegőből, ezért a szmogos állapot sokáig fennállhat. Kisebb részecskék a PM2,5, vagyis a 2.5 mikrométer átmérőjű és a PM1, vagyis az 1 mikrométer átmérőjű részecskék.  

Miért káros a kisebb szálló por részecske?
Minél kisebb egy részecske, annál nagyobb a fajlagos felülete. Ez a kisméretű szállópor azért veszélyes az egészségünkre, mert a felületén különböző mikroorganizmusok és mérgező kémiai anyagok tudnak szállítódni. Például a Covid vírus is tud így terjedni. Tehát minél kisebb a részecske, annál több van belőle a levegőben. Emellett összeségében nagyobb felületet is jelentenek, tehát több egészségkárosító anyag tapadhat hozzájuk, ami így bekerülhet a szervezetbe. A 10 mikron átmérőjűtől kisebb anyagok bejutnak a felső légutakba, a 2,5 méretűek már ezen túljutnak és a tüdő hörgőit is elérik. Az 1 mikron mérettől pedig már a vérbe is bekerül a szennyező anyag. Fontos azt tudni, hogy minél jobb egy autó katalizátora, annál kisebb méretű szálló por részecskék megkötésére képes. Vagyis egy euro 6-os motor már csak kis részecskéket bocsát ki, a nagyobbakat megfogja.  

A Kecskeméten mért PM10 szállópor koncentráció 2021 novemberétől 2022 január 10-ig:
Határérték 50 µg/m3

szallopor

forrás: https://legszennyezettseg.met.hu/


Mi okozhat télen szmoghelyzetet?

A télen tapasztalható súlyos szmoghelyzetet a kedvezőtlen időjárási körülmények okozzák, mivel

  • a tartós hideg miatt a fűtési igény megnövekszik, és az ebből származó légszennyező részecskék nem tudnak felhígulni.
  • összeadódnak a közlekedésből származó részecskékkel, és igen magas szálló por koncentrációt eredményeznek. Az ózon és nitrogén-oxidok koncentrációjának nincs jelentős hatása.
  • a szmoghelyzet súlyosságát befolyásolja, hogy a település elhelyezkedése mennyire zárt, milyen a fűtési „kultúra”. Ez alatt azt értjük, hogy tudatosan nem égetünk el olyan anyagokat a háztarásban, ami többletszennyezéssel jár, még ha az olcsóbbnak tűnik is. Vagyis nem teszünk tűzre hulladékot, szemetet, műanyagot, használt ruhát stb.
  • fontos, hogy milyen a település közlekedésszervezése, van-e a településen átmenő forgalom, milyen a forgalmi jelzőlámpák beszabályozása. Le tudunk-e mondani közösségi érdekből a gépjárművünk mindennapi használatáról?

Volt-e már kimagaslóan rossz levegőminőség hazánkban?  

Igen, 2012-ben, de azóta voltak hasonló helyzetek is. Ekkor az alábbi értékek voltak mérhetők. Jelenleg 2022-ben ilyen állapot nincs, de hosszabb szélcsendes időszak idején ez előfordulhat. Ezért kell kiemelni és hangsúlyozni a megelőzés fontosságát.
Határérték 50 µg/m3!!!

legszennyezettseg


forrás: www.idokep.hu

Összegzés:

Tehát a szmogot csak megelőzni lehet, ehhez pedig tudatosan kell élnünk. Szélcsendes, párás téli időben, ha lehet, ne autózzunk feleslegesen, és válogassuk meg, hogy mivel fűtünk, ha vegyes tüzelésű rendszerünk van!


Összeállította:
Tan Attila
környezetvédelmi és klímavédelmi szakértő


Rendezvénynaptár

November 2022
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2