Új fogalom a szakmai oktatásban: az ágazati alapvizsga

A szakképzés feladata a korszerű szakmai ismeretek megszerzésére való felkészítés és az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges készségek fejlesztése. A szakképzés felsőfokú szakképzettséget nem igénylő munkakör betöltéséhez vagy tevékenység végzéséhez szükséges

a) szakmára felkészítő szakmai oktatás és
b) szakképesítésre felkészítő szakmai képzés.

A szakképzés két alapvető intézménye a szakképző iskola és a technikum.

Jelentős változás, hogy megszűnt az Országos Képzési Jegyzék (OKJ). A kizárólag szakképző intézményekben megszerezhető – új megnevezésükkel – szakmákat a jogszabályban kiadott Szakmajegyzék tartalmazza.


Az új szakképzési rendszerben a szakképző intézményben a szakmajegyzékben meghatározott szakmára felkészítő oktatást szakmai oktatásnak nevezzük, amely ágazati alapoktatásra és ezt követő szakirányú oktatásra tagolódik. Az ágazati alapoktatást követően ágazati alapvizsgát tesznek a tanulók, amely az adott ágazatban történő munkavégzéshez szükséges szakmai alaptudást és kompetenciákat méri országosan egységes eljárás keretében.

Az ágazati alapvizsga az adott ágazatba tartozó valamennyi szakma tekintetében azonos szakmai tartalmát a képzési és kimeneti követelmények határozzák meg.

Az ágazati alapvizsga a tanulmányok alatti vizsga szabályai szerint kerül lebonyolítására. A szakképző intézmény által szervezett ágazati alapvizsgát a szakképző intézmény oktatóiból és az elnökből álló vizsgabizottság előtt teszi le a vizsgázó. A vizsgabizottság elnökét a szakképző intézmény székhelye szerint illetékes területi gazdasági kamara delegálja.

Az ágazati alapvizsga teljesítését az év végén adott bizonyítványba kell bejegyezni. A bizonyítványba bejegyzett teljesítés a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott munkakör betöltésére való alkalmasságot igazol.

Az a tanuló, aki sikertelen ágazati alapvizsgát tett, magasabb évfolyamra nem léphet.

Nem kell ágazati alapvizsgát tennie és az ágazati alapvizsga eredményét sikeresnek kell tekinteni annak a tanulónak, illetve képzésben részt vevő személynek, aki korábbi tanulmányai, előzetesen megszerzett tudása, illetve gyakorlata beszámításával vesz részt a szakmai oktatásban, ha beszámított előzetes tudása magában foglalja az ágazati alapvizsga követelményeit.


Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2