Építőipari vállalkozások ágazati fóruma a kamarában

A „Vállalkozások járvány idején – új kihívások a munkaerőpiacon és a szakképzésben” című rendezvénysorozatunk következő eseményén az építőipar ágazat került fókuszba. A 2021. március 25-én rendezett online ágazati fórumon a meghívott vállalkozó partnereink és iskolai szakértőnk osztották meg tapasztalataikat, gondolataikat a járványhelyzet okozta nehézségekről, a kialakult problémák kezeléséről, illetve a szakképzés munkaerő-utánpótlásáról.
Az egyes ágazatok szereplőit másként érinti, érintette a járvány alakította helyzet.

Hirtelen érkezett, a vállalkozások többségét váratlanul és felkészületlenül érte a koronavírus-világjárvány hatásaként bekövetkezett gazdasági változás. A tavaszi felfutásra készülő építőpar is megérezte a járvány kedvezőtlen hatásait.

A fórum célja az volt, hogy a résztvevők megoszthassák tapasztalataikat, milyen jógyakorlatokat alakítottak ki az elmúlt egy év során, és így egymást is tudják inspirálni a résztvevők, ötleteket tudnak meríteni. Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) tagozati elnöke előadásában rövid piaci helyzetértékelést adott az ágazatról, a 2021. évi várakozásokról, és megosztotta az ÉVOSZ javaslatait az ágazat piaci pozíciójának erősítésével kapcsolatban.  A pódiumbeszélgetés résztvevői Beer Attila, a B. Téker Kft. ügyvezetője, Kasos József, a KasosVill Kft. ügyvezetője, Seres Tibor, a 21 éve alapított Elő-Szer Kft. ügyvezető-helyettese, Csabai Csaba Pál egyéni vállalkozó, építési műszaki ellenőr, Kovács László oktató, a Szobafestő, Mázoló, Tapétázó Országos Ipartestület elnöke, az Építőipari ÁKT tagja, valamint Jóljárt Zoltán, a Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Technikum igazgatóhelyettese voltak.

A pódiumbeszélgetésen a vállalkozások vezetői beszéltek arról, hogy a járvány milyen közvetlen, azonnal érezhető hatást gyakorolt a vállalkozásuk tevékenységre, milyen  intézkedéseket igényelt. A cégvezetők a tevékenységüket leginkább akadályozó tényezőként a szakemberhiányt emelték ki.  A járvány harmadik szakaszában a kivitelezések során teljes brigádok estek ki a munkából hosszabb-rövidebb időre a járvány okozta megbetegedések miatt. Felmerült a beszélgetés során, hogy a duális képzésben történő szerepvállalásukat negatívan befolyásolja az a körülmény, hogy egyre csökken az építőipari szakmákat választó tanulók létszáma. Szóba került az is, hogy a digitális gyakorlati oktatás mennyire komoly feladatot jelentett az elmúlt hónapokban.

Elhangzott, hogy a nagyobb beruházásokhoz az ország más területeiről jönnek a vállalkozók.  Csabai Csaba beszélt arról, hogy az építőipari vállalkozók mobilitását hogyan befolyásolta a járványhelyzet.  A szakemberhiány, a szakképzetlen munkaerő jelenléte, illetve a fluktuáció jelentősen hatott a kivitelezések minőségére, a határidők betartására.

Kovács László grafikonokkal illusztrálva mutatta be a szakma utánpótlás-helyzetét. A festő, mázoló, tapétázó szakma évek óta a hiányszakmák közé tartozik. Ebben a tanévben a megyében 4 szakképző intézményben folyik festő képzés. Megyei szinten ebben az évben összesen 26 végzős tanuló van, ők jelentik a munkaerő-utánpótlást. Jelenleg még 75-en tanulják a szakmát a 10. és 9. évfolyamokon, de az országos adatok is hasonlóan elszomorítóak. 

Jóljárt Zoltán tájékoztatott az új szakképzési rendszerben megjelent új építős szakmákról, valamint arról, hogy a munkaerőpiaci igények rövidebb idejű kielégítésére a felnőttképzésben mely építőipari szakmák,  illetve részszakmák (lesznek) elérhetőek a Gáspár András Technikumban.  Az igazgatóhelyettes a digitális gyakorlati oktatás eredményességével kapcsolatos iskolai tapasztalatokat is megosztotta a többi vendéggel. Beszélt arról is, hogy milyen támogatást tudnak biztosítani a duális partnereik részére.

Az előadás és a kerekasztal-beszélgetés teljes terjedelmében itt tekinthető meg.


Rendezvénynaptár

September 2022
M T W T F S S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó