Ágazati munkacsoportok

A megváltozott szakképzési rendszer megismertetése és az új szakmajegyzék szerinti szakmák képzési/munkaerőpiaci igényeinek középtávú kialakítása érdekében jött létre Bács-Kiskun megyében 5 ágazatban működik ágazati munkacsoport (ÁMCS):

  • Építőipar
  • Gépészet
  • Kereskedelem
  • Speciális gép- és járműgyártás
  • Turizmus és vendéglátás

Megyei munkaerőpiaci egyeztető kerekasztal

2020 szeptemberében alakult meg a Megyei Munkaerőpiaci Egyeztető Kerekasztal (MMK). Célja szakmai párbeszéd kialakítása a szakképzés és felnőttképzés lokálisan várható eredményeinek tervezhetőségéért a megye gazdaságának fejlődési irányaival összhangban. A kamara felkérésére az MMK munkájában az 5 ágazati munkacsoport képviselői, a szakképzési centrumok, a Kecskeméti Tankerületi Központ vezetői, Kecskemét önkormányzata fejlesztésért felelős munkatársa, Kalocsa Város polgármestere, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője, a Nemzeti Agrárkamara megyei referense, valamint több érdekképviseleti szervezet (Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei szervezete, Szobafestő- Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestület) képviselői vesznek részt.


Az MMK az alakuló ülésén áttekintette az ágazati munkacsoportok munkáját, valamint meghatározta a további működésének rendjét.

A járványügyi korlátozások miatt a munkacsoportok ülései és a kerekasztal megbeszélései 2020 szeptemberétől online formában zajlottak.

Bács-Kiskun megye képzési helyzetképe

2020 júniusában készült el Bács-Kiskun megye képzési helyzetképe az elmúlt 3 év megyei szakképzési és felnőttképzési adatainak elemzésével. A helyzetkép a vállalkozások visszajelzései alapján tartalmazza a járvány miatti veszélyhelyzet hatásait, az egyes ágazatok problémafelvetéseit.

Középtávú képzési szerkezeti javaslat és fenntartói megállapodás

A fenntartók a szakképzési alapfeladatok megvalósításában – a szakképzési törvény alapján – kizárólag fenntartói megállapodás alapján vehetnek részt. E megállapodás előkészítéseként kamaránk fenntartóra lebontott középtávú képzési szerkezetre vonatkozó javaslatot készített. 2020 októberétől a munkaerőpiaci kerekasztalnak fontos feladata volt a javaslat véleményezése és véglegesítése a képzési és a munkaerőpiaci igények összehangolása érdekében. A kellő megalapozottságú javaslat összeállítása érdekében a megyei állami és nem állami intézményfenntartók körében teljes körű felmérést végeztünk a következő 3 tanévre szóló szak- és felnőttképzési igényekre vonatkozóan. Az elkészült javaslatot az ágazati munkacsoportok a saját ágazatuk vonatkozásában megtárgyalták. A Megyei Munkaerőpiaci Egyeztető Kerekasztal tagjai által véglegesített javaslatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium hagyta jóvá. Bács-Kiskun megyét érintően e folyamat 2021. április elején lezárult, így a fenntartói megállapodás megköthetővé vált. Várhatóan áprilisban aláírásra kerül a dokumentum 6 Bács-Kiskun megyei fenntartóval – 4 szakképzési centrum és 2 nem állami fenntartó –, tanévenként közel 11 400 fő szakmai oktatására.

Ágazati fórumok szervezése

A szakképzést érintő átfogó változások megismertetésére, a megyei vonatkozású elemzések, kutatások bemutatására, az ágazati készségtanácsok munkájának támogatására, az ezekkel kapcsolatos információk átadására kamaránk az elmúlt hónapokban több online fórumot szervezett. 

 


Rendezvénynaptár

June 2023
M T W T F S S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Várható események

Levegőtisztaság-védelmi konferencia - Budapest
2023.06.07
0:00 - 0:00
LIFE Információs Nap
2023.06.07
9:00 -
Energiabeszerzés csak okosan!
2023.06.08
9:00 -
VivaTechnology 2023
2023.06.14
0:00 - 0:00

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2