A Magyar Tudomány Ünnepe idei nyitóünnepségén adták át a Dél-alföldi Innovációs Díjakat

"Az Akadémia hiteles forrás, stabil pont a már tényeket is megkérdőjelező világban." Így fogalmazott Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Magyar Tudomány Ünnepe november 3-ai szegedi nyitóünnepségén. Az idei, egész novemberben, országszerte rengeteg érdekes programot kínáló tudományünnep fő témái a mesterséges intelligencia, a háborúk és a fenntarthatóság lesznek. Az rendezvény nyitóünnepségének – a hagyományoknak megfelelően – minden második évben az MTA valamelyik területi bizottsága ad helyet. Idén Szeged volt a házigazda.

Köztudott, hogy az Országgyűlés november 3-át – azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását – a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította. A Magyar Tudomány Ünnepe az MTA által 2003 óta minden év novemberében megrendezett országos programsorozat, amely hagyományosan a kor legtöbb kérdést felvető problémáira ad tudományos, megalapozott, közérthető válaszokat.

daid23

 

Mivel a Magyar Tudomány Ünnepe idei nyitóünnepségének a Szegedi Tudományegyetem adott otthont, így ez az esemény egyben a Szegedi Akadémiai Bizottság Tudományünnep-nyitó rendezvénye is volt. Ezért a szegedi hagyományokhoz hűen a Dél-alföldi Innovációs Díj különböző kategóriáinak első helyezettjeit is ezen az alkalmon köszöntötték.

 

uszeged


A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottságának elnöksége, együttműködve a régió három kereskedelmi és iparkamarájával (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád vármegyék kereskedelmi és iparkamarái), valamint a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesülettel, 2023-ban tizennegyedik alkalommal hirdetett pályázatot a Dél-alföldi Régióban a vállalkozások, valamint a feltalálók által a három megye területén létrejött szellemi alkotások elismerése és az innovációs tevékenység, illetve a technológiai transzfer támogatása érdekében.

Gazdasági társaság kategória

Első helyezésben részesült, azaz Bánvölgyi László szobrászművész ún. Möbius-szalag térplasztikai alkotásában részesült a kecskeméti Innovation Concrete Laboratory Kft. Adalék-kompozíció polisztirolgyöngy tartalmú könnyűbeton előállításához, eljárás a kompozíció előállítására és annak alkalmazására című pályázatáért. A nyertes pályamű tárgya egy újfajta építőipari adalék-kompozíció, valamint annak előállítása és alkalmazása, amellyel javított technológiai tulajdonságokkal rendelkező polisztirolgyöngy tartalmú könnyűbeton állítható elő. A díjat Türei Árpád és Csordás László ügyvezetők vették át.

innovlogo


Oklevél elismerésben részesült a soltvadkerti WEPIFROST Kft. Fagyvédelmi szélgép című pályázatáért. A WEDIFROST Kft. által kifejlesztett fagyvédelmi szélgép a gyümölcsösök fagykár elleni védelmére szolgál, amelyet a magyarországi klímának és környezeti körülményeknek megfelelően fejlesztettek ki. A díjat Weppert Sándor vette át.

wepi2



Természetes személy kategória

Első helyezésben részesült a szegedi Jójárt Boldizsár Csaba Plazminogén aktivátor inhibitor 1, mint potenciális biomarker a gyulladásos bélbetegek diagnosztizálásában című pályázatáért. A pályamű tárgya egy új biomarker, amely alkalmas lehet a gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegekben a gyulladás aktivitásának és terápiás válaszának pontos követésére, amely a személyre szabott, modern treat-to-target kezelési elv alapja.

Oklevél elismerésben részesült a békéscsabai Éber Tamás Lignofán – Fény-kép fában… című pályázatáért. A pályamű tárgya egy dekorációs célra használható termék, kép, amelyet az úgynevezett lithophane-technikához hasonló módszerrel, de fa megmunkálásával lehet előállítani, így a megrendelő által kiválasztott kép a lemez hátoldalára rögzített háttérvilágítás felkapcsolódásakor felragyog.

Forrás és képek:
mta.hu
u-szeged.hu
iclproducts.com
Wepifrost Fagyvédelmi Kft. (facebook)





 

 

 

 


Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2