Mesterek avatása és egy életmű elismerése

Mesteravatóra és aranykoszorús mesterdíj ünnepélyes átadására a duális képzők szakmai évzárója keretében, december 16-án került sor a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kecskeméti székházában. Az eseményt a Kodály Iskola tanulóinak műsora vezette fel.

Köszöntőt Ördög Dóra, a kamara szakképzési igazgatója mondott. Kiemelte, a minőségi szakképzés nemzetgazdasági érdek, a mestervizsga pedig kiemelkedő mérföldkő a szakemberek életútján. A mesterek tudásukkal, példamutatásukkal és nevelőmunkájukkal hozzájárulnak a gazdaság fejlődéséhez és a szakmák továbbörökítéséhez.

Tasi László, a kamara kézműipari alelnöke köszönőjében elmondta: a mesterszakemberek mindig egy szinttel magasabbra helyezik a tudásukat, és olyan bizalmat építenek ki a munkájuk révén, amely egyet jelent a becsületességgel, a legmagasabb szakszerűséggel és az értékteremtéssel.

Az ünnepség kiemelt pillanata volt, amikor elhangzott, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Mesterképzési és Mestervizsga Szabályzatában foglaltak alapján a térség gazdasági fejlődésében betöltött kimagasló szakmai tevékenységéért, valamint a tanulók képzésében és nevelésében betöltött példamutató szerepéért a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Aranykoszorús mesterré nyilvánítja Garaczi Jánost.

Garaczi János neve hat évtizede összeforrt a magyar gasztronómia értékeivel és megújulásával. Pályája során mesterszakácsként és szakács mesterként nemcsak itthon, hanem nemzetközi színtéren is maradandót alkotott, szakmai hitelessége és szemlélete messze túlmutat az egyes fogások világán. A lajosmizsei Tanyacsárda egyik tulajdonosaként és irányítójaként olyan szellemi műhelyt teremtett, amelyben a hagyománytisztelet, a minőség és az emberközpontú vendéglátás egységet alkot, és amelynek kisugárzása a hazai gasztronómia egészére hatással van.

Munkásságát rangos szakmai elismerések sora fémjelzi: többszörös Év Vendéglátója, Venesz-díjas, Gundel Károly-díjas, Magyar Turizmus Minőségdíjas, az Év Gasztronómusa díj birtokosa, valamint a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjének kitüntetettje. Emellett megkapta az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Nagy Aranykereszt és Nagy Ezüstkeresztje díját is.

Szakmai kiválóságát magas szintű pedagógiai ismeretek és különleges nevelői lelkület egészíti ki. Évtizedeken át meghatározó szerepet vállalt a vendéglátóipari szakmák utánpótlás-nevelésében: tanított, mentorált, példát mutatott, és nemzedékek pályáját segítette elindulni. A kamarával való együttműködése mind a mesterképzés, mind a duális képzés területén példaértékű; hosszú időn át a kamara mestervizsgabizottságának elnökeként is szolgálta a szakma minőségének megőrzését és fejlesztését.

Garaczi János életműve a szakmai kiválóság, az emberi hitelesség és az oktatás iránti mély elkötelezettség egysége.

Az ünnepség további részében Tasi László kamarai alelnök avatta mesterré a speciális lábápoló mesterképzést sikeresen elvégző négy szakembert, akiket – a mesterlevelek átvétele után – mesterré fogadott Balogh Lajosné, a speciális lábápoló mestervizsga-bizottság elnöke. Az új mesterek: Gálné Kecskés Valéria, Mészáros Csilla, Nagy Natasa Erika és Tar Tünde ünnepélyes keretek között fogadalmat tettek.

A szakmai évzáró rendezvény második részében előadások hangzottak el a duális képzőhelyek nyilvántartásáról, kiválasztásának szempontjairól, valamint a hatósági ellenőrzések és jogkövetkezmények rendszeréről.


DSC01835.jpg DSC01836.jpg DSC01839.jpg

DSC01841.jpg DSC01843.jpg DSC01846.jpg

DSC01848.jpg DSC01850.jpg DSC01859.jpg

DSC01866.jpg DSC01869.jpg DSC01870.jpg

DSC01871.jpg DSC01875.jpg DSC01879.jpg

DSC01887.jpg DSC01891.jpg DSC01892.jpg

DSC01894.jpg DSC01895.jpg DSC01900.jpg

DSC01901.jpg DSC01906.jpg DSC01907.jpg

DSC01911.jpg DSC01914.jpg DSC01920.jpg

DSC01921.jpg DSC01924.jpg DSC01925.jpg

DSC01927.jpg DSC01929.jpg DSC01932.jpg

DSC01933.jpg DSC01935.jpg DSC01936.jpg

DSC01937.jpg DSC01941.jpg DSC01942.jpg

DSC01943.jpg DSC01944.jpg DSC01948.jpg

DSC01950.jpg DSC01951.jpg DSC01954.jpg

DSC01961.jpg DSC01968.jpg DSC01971.jpg

DSC01972.jpg DSC01976.jpg DSC01977.jpg

DSC01979.jpg DSC01982.jpg DSC01987.jpg

DSC01988.jpg DSC01995.jpg DSC01998.jpg

DSC01999.jpg DSC02003.jpg DSC02004.jpg

DSC02013.jpg DSC02014.jpg DSC02021.jpg

DSC02022.jpg DSC02023.jpg DSC02025.jpg

DSC02027.jpg DSC02029.jpg DSC02034.jpg

DSC02036.jpg DSC02042.jpg DSC02043.jpg

DSC02046.jpg DSC02057.jpg DSC02060.jpg

DSC02065.jpg DSC02070.jpg DSC02072.jpg

DSC02075.jpg DSC02078.jpg