Őexcellenciája H.E. Gabriel Șopandă, Románia magyarországi Nagykövete udvariassági látogatást tett Kecskeméten, amelynek keretében a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában tárgyalt Gaál József kamarai elnökkel, Sipos Zsolttal, a köztestület titkárával, valamint néhány, a romániai piac iránt érdeklődő vállalkozás képviselőjével.

A február 14-i megbeszélés keretében a szervezetek kölcsönös bemutatása után a nagykövet rávilágított a két ország gazdasági kapcsolatainak fontosságára, amely szerint Magyarország a negyedik legfontosabb exportpiac Románia számára, és hazánk Románia harmadik legnagyobb import partnere. A magyar kis- és középvállalkozások számára a román piac elérhető és kiváló lehetőségeket kínáló reláció, de az üzleti kapcsolatok többsége a határmenti térségre koncentrálódik.

Őexcellenciája felhívta a jelenlévő vállalkozások figyelmét többek között Brassó és Constanca gazdasági súlyára, valamint kiemelte Constanca fontosságát, illetve a kikötő kínálta egyedülálló lehetőségeket. Elmondta, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlődésének további lendületet adhat a 2024-ig megépülő harmadik autópálya-összeköttetés, valamint a két ország Kormánya által aláírt megállapodás, amelynek köszönhetően többek között a közös határszakaszon nyílhatnak meg határátkelők.

A tárgyalás a román üzleti környezettel való együttműködés lehetőségeire és a jelenlegi gazdasági környezetre fókuszált. A találkozón megjelent cégek képviselői, amelyek érdekeltek a romániai üzleti kapcsolatok kiépítésében, illetve bővítésében, felvázolták, hogy milyen területeken keresnék az együttműködést, az új üzleti partnereket. A felmerült igényekre pozitívan reagált a nagykövetség kereskedelmi és gazdasági irodájának vezetője, Horia Mintaș gazdasági tanácsadó. A tanácskozás végén feltett kérdésekre reflektálva a nagykövet elmondta, Romániában is komoly gondot okoz a népességfogyás és az elvándorlás, amelyet egyebek mellett pakisztáni és indiai munkavállalók alkalmazásával próbálnak orvosolni.

A kecskeméti találkozón létrejött kapcsolatok tovább bővíthetők majd a közeljövőben a Budapesten megrendezendő román-magyar üzleti találkozón.


Rendezvénynaptár

December 2023
M T W T F S S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2