Mi a digitális szemét és hogyan csökkentsük?

Talán nem is gondolnánk, hogy a különböző oldalakra feltöltött irdatlan mennyiségű adat, a fényképeink vagy a rengeteg kéretlen e-mail közvetve hozzájárul a klímaváltozáshoz
A digitális környezetszennyezés egyre égetőbb probléma napjainkban. Lényege, hogy az internetre feltöltött adatoknak tárhelyet biztosító szerverek működtetése szén-dioxid-kibocsátással, valamint többnyire még fosszilis energiafogyasztással jár, így fokozva a klímaváltozást.


Mit tehetünk, hogy csökkentsük a digitális szemetet? 

A kulcs a tudatosságban és a mértékletességben rejlik. Nem biztos, hogy szükséges a nyaralásainkról személyenként 500 darab fotót készíteni. Ha pedig úgy döntünk, hogy élményeinket megosztjuk ismerőseinkkel is, a képeket igyekezzünk jól válogatni és lekicsinyíteni, és így tölteni fel valamelyik képmegosztóra.

A másik dolog amit tehetünk, az a leveleink kordában tartása: leiratkozás a nem olvasott levelezőlistákról, lényegre törő üzenetek küldése (1 karakter=1 byte!), és a már nem releváns vagy kéretlen e-mailek minél hamarabb történő eltávolítása fiókunkból. Ha a válaszlevélből töröljük az előzményt, azzal is rengeteget "spórolhatunk".

Az internetezés közben néhány "szabály" betartása is zöldítheti tevékenységünket. Böngésszünk tudatosan! Ha információt keresünk, vagy csak szörfölünk, figyeljünk arra, hogy ne nyissunk meg egyszerre túl sok oldalt, hiszen nem csak az idő megy el vele, de közben az adatok is feleslegesen "pattognak" oda-vissza a szerver és a böngészőnk között, ez különösen igaz a videós tartalmak esetében.



Forrás: ecolounge.hu
Kép: szerver szoba (pixabay.com)


Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2