A Szobafestő-, Mázoló, Tapétázó Országos Ipartestület (SZMTOI) és az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) sajtótájékoztató keretében mutatta be a média képviselői számára az EU-s társfinanszírozásban működtetett „A digitalizáció, automatizáció és technológiai fejlődés alkalmazási és képzési lehetőségei a festő-, mázoló-, tapétázó mikro- és kisvállalkozások gyakorlati tevékenységében – a szakma jövője” elnevezésű (GINOP 5.3.5-18-2018-00027) projekt célját és a megvalósítás eredményeit.

Kovács László a Szobafestő-Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestületének elnöke köszöntőjében elmondta, a másfél évvel ezelőtt indított pályázat célja, hogy megismertessék a festő szakembereket a digitalizáció által nyújtott lehetőségekkel. Továbbá, hogy a szakmai workshopokon szerzett tapasztalataik által versenyképességük javuljon.

Az IPOSZ elnöke, Németh László kiemelte, hogy az szövetség nagy hangsúlyt fektet a digitalizációra, ennek érdekében több szakmacsoportban is pályázati forrásból segítik a szakemberek digitális ismereteinek bővítését. Minden szakmának megvannak a specifikumai, minden szakmában más és más területen jelenik meg az új technológia alkalmazása. Lehet ez például a látványtervezés, vagy egy árajánlat elkészítése, de beszélhetünk speciális gépek, pl. sablonvágó plotterek használatáról, épületszkennelésről, vagy páratartalommérésről is. A változásokat napi szinten kell figyelni, és az új technológiákat pedig be kell építeni a kivitelezés folyamatába. Kiemelte, hogy mindezen ismereteknek és eredményeknek a jövő szakembereinek oktatási és képzési anyagaiba is be kell épülniük.

Helmut Schulz a Festő Vállalkozók Nemzetközi Szövetségének (UNIEP) elnöke szerint az építőipari szakmáknak - köztük a festő szakmának is - ki kell használniuk a digitalizáció adta előnyöket.  Az építőipar minden területén szükség van erre, úgy Magyarországon, mint a környező országokban egyaránt.

A pályázati projekt megvalósításáról Kovács László elnök elmondta, hogy a végéhez közeledő projektben ezidáig közel 250 vállalkozás vett részt országosan. Hat tematikai egységet dolgoztak ki, ezen tématerületekre szakmai napokat, workshopokat szerveztek. Az ismeretek bővítésén túl a pályázat további célja az, hogy a digitális eszközök és technológiák oktatási rendszerbe történő integrációjával növeljék a festő szakma vonzerejét a pályaválasztás előtt álló diákok körében.

A nemzetközi konferencia első napján tapasztalatcserére és szakmai előadásokra kerül sor, a második napon pedig kiállításokat, bemutatókat tekinthetnek meg az érdeklődők.


Rendezvénynaptár

January 2022
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó