NAV 2108 jelű bevallása: FEOR, heti munkaidőkeret, egyéb szervezetekre vonatkozó szabályok

A 2108 jelű bevalláshoz – Havi bevallás a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról – kapcsolódóan a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a NAV-tól az alábbi szakmai véleményt kapta:

1. Tanulószerződés és szakképzési munkaszerződés esetében a tanulókra vonatkozóan a 2108-as nyomtatványon nem kötelező feltüntetni a munkakört, a foglalkozás FEOR számát és a heti munkaórák számát.


A nyomtatványkitöltő-ellenőrző programja jelenleg sem a szakképzési munkaszerződéssel történő foglalkoztatás (foglalkoztatás minősége kód: 120), sem a tanulószerződéssel foglalkoztatott tanuló (foglalkoztatás minősége kód: 46) esetében nem várja el a munkakör, foglalkozás (FEOR szám) és a heti munkaórák számának kitöltését.

A munkaidő feltüntetésére nincs is lehetőség, tekintve, hogy annak tartama ezen esetekben nem értelmezhető.
A FEOR kód kitöltése nem kötelező. Abban az esetben, ha az adózó a FEOR kódot mégis fel kívánja tüntetni a bevallásban, az alábbiak szerint kell eljárni.
A FEOR-08 nómenklatúra alkalmas minden jövedelmet biztosító munkakör besorolására. A KSH honlapján ehhez több segédlet is rendelkezésre áll (http://www.ksh.hu/feor_menu ). Az egyértelműen nem besorolható esetekben azt a munkakörnek leginkább jellemző foglalkozáskódot kell jelölni, amely a természetes személy munkaidejének nagyobb részét kiteszi.

2. A korábbi egyéb szervezetek 2021. január 1-től „automatikusan” szhj-kötelezettekké váltak, de fizetési kötelezettségük nulla, így – amennyiben tanulói képzéssel foglalkoznak – azonnal visszaigénylő pozícióba kerülnek (Szkt. 105. § (2)).
Az adókedvezmény érvényesíthetősége nem gazdálkodási formához kötődik, ezért nincs akadálya a gyakorlati képzéssel összefüggő kedvező szabályok alkalmazásának.

Amennyiben a fenti tájékoztatáson felül valamely szervezetnek eredeti NAV-os szakmai véleményre lenne szüksége, a NAV-val történt egyeztetés értelmében kérjük, hogy forduljon közvetlenül az adó- és vámhivatalhoz!


Rendezvénynaptár

October 2021
M T W T F S S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó