Az ÉV FAGYLALTJA a sütőtökös mandula, dió variációkkal

Sajtóközlemény


A Magyar Cukrász Ipartestület 2023-ban is megrendezte az idén 25 éves, nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt.
A verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.
Az idei versenyt 2019-hez hasonlóan ismét „fesztivál” jelleggel rendezte meg az Ipartestület egy városi rendezvény keretében, ahol a versenyzők a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit.

Egy teljesen felszerelt helyszíni fagylalt laboratóriumban, három professzionális fagyasztógépen folyt a verseny reggeltől kora délutánig. Ezt követően különböző fagylalttal kapcsolatos szórakoztató és egyben edukatív bemutatók következtek, továbbá egy szakmai kiállítás is színesítette a programot. A látogatókat különböző zenei és kulturális programok is szórakoztatták a nap folyamán a Komáromi Városmarketing és Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából.

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában összesen 81 fagylalt nevezett. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának.
A hagyományos és „Mentes” versenykategóriák mellett idén a Csokoládé Világnapja alkalmából külön „Csokoládé” kategóriát is indított az Ipartestület.
A fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló Szakmai zsűri, Közönség zsűri és a Szakmai Szervezetek zsűrije is értékelte.

A Közönség zsűri tagjai voltak:
Vajda Luca kézilabdázó - a Konyhafőnök műsor döntőse, Dezsereczky István - nehézsúlyú birkózó világbajnok, Komáromi Tibor – világ- és Európa bajnok birkózó, a Magyar Birkózó Szövetség korábbi elnöke, Proczeller Tamás - KomGasztro műsorvezetője, Sági Szilárd – Gasztrokibic

A rendezvényen a versenyfagylaltok mellett kóstolhatók voltak a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltjai is. A versenyzők kreativitásának semmi sem szabott határt, a pikánsan ízesített csokoládék mellett szinte minden fajta gyümölcs előfordult olajos magvakkal, zöldfűszerekkel, vagy akár zöldségekkel kombinálva. A legnagyobb sláger azonban, mely több versenyző ötletének is az alapját adta, egyértelműen a magyar gasztronómia egyik kiváló alapanyaga, a TEJFÖL volt, valamint sokakat megihletett mindannyiunk gyermekkori kedvence, a TEJBEGRÍZ is.

A fagylalt bemutatókon olyan különlegességeket is megismerhettek a látogatók, mint a „Túrós csusza fagylalt szalonnával”, vagy a „Sajtos-tejfölös lángos fagylalt”, valamint bemutatkozott a Gelato Europe Cup – Fagylalt Európa-bajnokságon bronzérmet nyert magyar csapat „Mogyoró, tonkabab, feketeribizli” fagylaltja is.

A rendkívül erős mezőnyben a következő eredmények születtek:

„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.
• Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: Sütőtökös mandula, dió variációkkal – Somodi János – Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő
• Ezüstérem: Kávés csokoládé mogyoró – Wilheim Dávid – Da Crema Fagyizó, Nagykanizsa
• Bronzérem: Bana-nut – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök

evfagyija1


„M”- Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye (Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt kategória)

• Aranyérem: Mandulakert – Kovács Roland – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
• Ezüstérem: Fekete noha - Wilheim Dávid – Da Crema Fagyizó, Nagykanizsa
• Bronzérem: Szilvafácska - Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök

evfagyija6


„Csokoládé” kategória:

Ebben a kategóriában a cukrászdák, fagylaltozók, illetve alapanyaggyártók, forgalmazók is indulhattak olyan fagylaltokkal, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készültek.
• Aranyérem: Sós karamellás körte – Végh József - Krém Cukrászda, Székesfehérvár
• Ezüstérem: Fekete bárány – Tóth Erika – Black Sheep Kávézó és Konyha, Debrecen
• Bronzérem: Flamand Csokoládé – Ipacs Balázs – FrieslandCampina Hungária Zrt, Budapest

evfagyija5


„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

• Aranyérem: Gundelek kedvence – Takács Norbert – m-Gel Hungary Kft., Budapest
• Ezüstérem: Joghurtos mangó lassi lime-mal és kardamommal – Rétfalvi Attila – Master Martini Hungary Kft., Budapest
• Bronzérem: Kolumbiai kávé piemontei tejmogyoróval - Rétfalvi Attila – Master Martini Hungary Kft., Budapest

evfagyija3


„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
• Aranyérem: Pomázi V.I.P. Ananászeper - Takács Norbert – m-Gel Hungary Kft., Budapest
• Ezüstérem: Mentes mango citromfűvel – Cseri Róbert – KEN Carpathia Kft., Budapest
• Bronzérem: Gyümölcsleves zabkásagombóccal – Andok Tamás – Nectar Kft., Budaörs

evfagyija4


Különdíjak:

• Közönségdíj: Mentás uborka – Pálfi Attila – Vitorlás Fagyizó, Balatonmáriafürdő

• Szakmai szervezetek különdíja: Rákóczi túrós rozmaringos sült barackkal – Konczné Koncz Andrea – Sissi Kézműves Fagylaltozó, Gödöllő

• Komárom város különdíja: Mangó sorbet céklahabos meringa variegátóval – Benkő Péter – IREKS-STAMAG Kft., Komárom

• Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: Yuzu-lime-kefír – Martin Braun Kft. Budapest


Forrás és képek: Magyar Cukrász Ipartestület

 

A díjnyertes sütőtökös mandula, dió variációkkal elnevezésű fagylaltot hamarosan az ország 400 cukrászdájában meg lehet majd kóstolni.


Rendezvénynaptár

February 2024
M T W T F S S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2