NTAK tájékoztatás

Július 1-jétől a vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók számára is kötelező az adatszolgáltatás az NTAK-ba!

A hatályos jogszabályok alapján a hazai szálláshelyeket követően 2023. július 1-jétől az ország összes online pénztárgépet használó vendéglátó üzletének kötelező forgalmi, statisztikai adatait a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) továbbítani.

  • Ide tartoznak az éttermek, cukrászdák, büfék, kávézók, italüzletek, bárok, zenés-táncos szórakozóhelyek, gyorséttermek és alkalmi vendéglátóhelyek.
  • Ugyanez vonatkozik a turisztikai attrakciókra, azaz minden jeggyel látogatható: múzeumra, várra, kastélyra, fürdőre, strandra, kalandparkra, állatkertre, vidámparkra, védett természeti területet bemutató helyre, turisztikai közlekedési eszközre, valamint zenés, táncos rendezvényre.


Annak érdekében, hogy az érintett vállalkozások időben felkészülhessenek az NTAK adatszolgáltatásra az MTÜ önkéntes adatszolgáltatói tesztidőszakot indított. Az önkéntes adatszolgáltatás megkezdése előtt el kell végezni a csupán 5 lépésből álló regisztrációt:

  1. Kattintson az ntak.hu oldalra: itt Ügyfélkapu azonosítóval léphet be az online felületre. Először a szolgáltató adószáma alapján a jogosultságot ellenőrzi a rendszer. Ezt követően az alapadatokat (pl. a főtevékenység statisztikai kódja), a címadatokat és a kapcsolattartó adatait kell megadni. Az adatok jóváhagyását követően a szolgáltató neve megjelenik a felületen.
  2. A szolgáltatási hely rögzítése
  3. Ágazat kiválasztása
  4. Vendéglátó üzlet regisztrációja
  5. Végezetül az MTÜ igazolással rendelkező szoftverek listájából kell kiválasztani a használni kívánt vendéglátó szoftvert.


Az NTAK Vendéglátás regisztrációs lépéseit teljes részletességgel megtalálja az itt letölthető útmutatóban, illetve a csatolt tájékoztatók is segítségére lehetnek.


Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2