A fogyasztóvédelmi szabályok módosításáról

2022-ben több módosítás is bevezetésre kerül a Fogyasztóvédelmi törvényben, így a bírságkiszabás szempontjai, egyes nevesített tényállások esetén kötelező bírságminimumok jelennek meg valamint bővül a szankcionálható magatartások köre is.


A jövőre vonatkozóan egységesítésre kerülnek az EU tagországainak szabályozásai a bírság kiszabhatóságainak szempontrendszere tekintetében. Kidolgozásra kerültek azok a részletszabályok, amelyek alapján a tagállamok fogyasztóvédelmi hatóságai összehangoltan tudnak fellépni a „kiterjedt jogsértések” és az „uniós dimenzióval” rendelkező kiterjedt jogsértések esetében.

Meghatározásra került egy minimális bírság szankció azokra az esetekre, amikor a jogsértéskét, vagy több tagország fogyasztóinak jogos érdekét sérti. A hazai Fogyasztóvédelmi törvény esetében kiegészítésre kerül a bírság összegére vonatkozó rendelkezések, a kiszabandó bírság alsó határa a vállalkozás nettó árbevétele legalább 4%-a, ha pedig a vállalkozás árbevétele nem állapítható meg, akkor legalább 2 millió eurónak megfelelő bírság kiszabására jogosultak az illetékes hatóságok.

Ezen kívül bővítésre kerül a bírsággal sújtható magatartások köre, így az úgy nevezett „kettős minőség” a jövőben külön nevesített tiszteségtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül, ennek értelmében pedig bírsággal sújtható.

A fogyasztóvédelmi szabályok módosításáról szóló PwC Magyaroszág által írt tájékoztatást IDE kattintva olvashatja.


Rendezvénynaptár

February 2023
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2