EUÁK Hírlevél - Fit for 55

Megjelent az Európai Uniós Ügyekért Felelős Államtitkárság legfrissebb hírlevele, melyet mellékelten olvashatnak. A hírlevél egyedüli témaként az EU fit-for-55 klímavédelmi csomagjával foglalkozik. A klímavédelmi csomag az EU klíma- energia- közlekedés- és adóügyi jogszabályok felülvizsgálatára, illetve új jogszabályok kialakítására tesz javaslatokat, melyek kapcsolódnak az Európai Zöld Megállapodás elemeihez. A javaslatcsomag alapvető lényege, hogy az Unió így kíván ambiciózusabb klímacélokat kialakítani, annak érdekében, hogy 2030-ra 55%-kal kívánja csökkenteni az üvegházhatású-gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest, valamint 2050-re elérje a klímasemlegességet. Ennek érdekében a gazdaságok széndioxid-kibocsátását minimálisra kell csökkenteni és a termelődő üvegházhatású gázokat természetes vagy technológiai úton el kell távolítani a légkörből.


A javaslatcsomag tizenkét javaslatból épül fel, melyek összességében lefedik az ipari termelés és egyéb szektorok kibocsátásának szabályozását, a megújulóenergia használatának arányát az épületek energiahatékonyságának elvárásait, fokozatosan kivezetnék a forgalomból a belsőégésű motorral működő járműveket, valamint a szennyezés exportálásának elkerülése érdekében karbonvámot vezetnének be.

Az uniós csomag főbb elemei:

  • Az Európai Kibocsátáskereskedelmi Rendszer reformja: A 2005 óta működő karbonpiac szabályainak szigorítása, illetve az eddigi karbonkvóták jelentős mértékű csökkentése, mellyel a cél a termelővállalatok ösztönzése a zöld beruházások és tiszta technológiák irányába.
  • Kibocsátáscsökkentési célok meghatározása az épületekre, a közúti és belföldi tengeri szállításra, a mezőgazdaságra, a hulladékgazdálkodásra és a kis ipari ágazatokra vonatkozóan. Ezzel kapcsolatban a cél az Uniós szintű 40%-os kibocsátáscsökkenés elérése 2030-ra, mely a tagállamok részére GDP per fő alapon kerül meghatározásra.
  • A személy- és kishaszongépjárművek szén-dioxid kibocsátásának csökkentése érdekében az EU erőteljesen csökkenti a széndioxid-kibocsátási kvótát ezzel ösztönözve az elektromos autók elterjedését.
  • A mezőgazdaság és erdőgazdálkodás szabályozását előíró 2018/841-es rendelet is felülvizsgálatra kerül a javaslatcsomag alapján. Ennek értelmében az erdőknek és mezőgazdasági területeknek sokkal több szén-dioxidot kell megkötniük, melyek értéke 2030-ra el kell, hogy érje a 310 millió tonna szén-dioxid-kibocsátásnak megfelelő szintet, valamint a mezőgazdasági-erdészeti pillérben klímasemlegességet kell érni 2035-re.
  • 2025-2032 időszakra létrehozandó Szociális Klíma Alap létrehozása annak érdekében, hogy az uniós klímapolitika végrehajtásából eredő pénzügyi terhek kompenzálásra kerüljenek a legsérülékenyebb rétegek – vagyis a sérülékeny állampolgárok és a mikrovállalkozások – esetében.
  • A kibocsátásáthelyezés elkerülése érdekében az EU-ba importált bizonyos ágazatok termékei után azok szén-dioxid tartalma alapján az importöröknek díjat kell fizetniük. Az importvám célja, hogy az ambiciózus klímacélok ne más földrajzi területek rovására valósuljanak meg.
  • A megújuló-energia irányelv alapján a megújuló energiaforrások használatának olyan mértékben kell elterjednie 2030-ra, hogy a felhasználható energia legalább 40%-át elő lehessen velük állítani.
  • Az energiahatékonysági irányelv alapján az energiacégek éves energia megtakarítási kötelezettséget 1,5 %-ra emelnék, valamint kötelezővé tennék az energia audit, illetve energia menedzsment rendszerek alkalmazását a nagyobb vállalatok esetében.
  • A légi- és tengeri közlekedésben keletkező károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében az EU ösztönözni kívánja ezekben az iparágakban a fenntartható üzemanyagok széleskörű elterjedését és használatát.

Rendezvénynaptár

September 2021
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó