Új kormányrendelet a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről

A Magyar Közlöny 72. számában új kormányrendelet jelent meg, amely módosította a miniszterek hatásköreit.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője lesz a felelős a személyiadat-és lakcímkártyanyilvántartás, valamint a magyar állampolgárok külföldre utazásának és az útlevélkiadásnak a szabályozásáért. Ezen felül Rogán Antal hivatala lesz a közlekedési előéleti pontrendszert nyilvántartó szerv is.

Az Energiaügyi Minisztériumhoz kerül a vízgazdálkodás, kivéve a mezőgazdasági öntözési célú, felszín alatti vízkivételt biztosító vízi létesítmény engedélyezése és a vízvédelem, beleértve a vízügyi igazgatási szervek irányítása, a vízközmű-szolgáltatás és a települési szennyvízelvezetés szabályozása.

Ezen felül Lázár János építési és közlekedési miniszter egyik jogkörét is átadják Lantos Csaba energiaügyi miniszternek: az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásával és az energetikai tanúsítói tevékenységgel kapcsolatos feladatok tekintetében ő lesz a kormány építésgazdaságért felelős tagja.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterhez kerül az űrkutatás és az űrtechnológia, illetve feladatai közé tartozik stratégiát alkotni és finanszírozási feladatokat ellátni a Magyar Export-Import Bank és a Magyar Exporthitel Biztosító számára a hazai tulajdonú vállalatok külföldi befektetéseinek elősegítésére. A nemzetgazdasági miniszter határozza meg, hogy melyik harmadik ország állampolgára foglalkoztatható Magyarországon foglalkoztatási célú tartózkodási engedéllyel vagy vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel, illetve a Debreceni Repülőtér tulajdonosi jogait is ő gyakorolja a továbbiakban.

Tuzson Bence igazságügyi miniszternek pedig a fogyasztóvédelmet kell átadnia a nemzetgazdasági tárcához.

Bíró Marcell, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója lesz a felelős a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásával kapcsolatos kormányzati munka koordinálásáért, illetve feladatot kap a hivatásos szolgálati jogviszonyban állók vezénylésével és áthelyezésével kapcsolatban is.

A feladatok átcsoportosításán túl a külképviseletek igazgatására fordítható összeg is megemelésre került, amelyet a Nemzeti Vagyonkezelő állami vagyonnal kapcsolatos kiadásokra szánt keretéből vettek el.


Rendezvénynaptár

October 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2