Az Európai Számvevőszék különjelentése a szakmai képesítések elismeréséről az Európai Unióban

Figyelmébe ajánljuk az Európai Számvevőszék által közzétett „A szakmai képesítések elismerése az Európai Unióban: Alapvető fontosságú, de ritkán és következetlenül alkalmazott mechanizmus” című, 10/2024. sz. különjelentést.

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés garantálja az uniós polgárok számára a szakmai célú szabad mozgáshoz és a másik tagállamban történő vállalkozásalapításhoz való jogot. Mindazonáltal a polgárok akadályokkal szembesülhetnek a munkavállalói mobilitás, például szakmai képesítéseik elismerése terén, különösen, ha a tagállamok bizonyos szakmák esetében szabályozzák a hozzáférést. Még mindig sok akadály áll azon európaiak útjában, akik egy másik tagállamban szeretnének munkát vállalni vagy vállalkozást alapítani. A számvevők szerint sajnos továbbra is problémát jelent a szakmai képesítések elismertetése.

Az Unió 2005-ben elfogadta a szakmai képesítések elismeréséről szóló irányelvet, amely révén azt kívánja megakadályozni, hogy a tagállamok túl szigorú feltételeket szabjanak a többi uniós tagállam azon állampolgáraira, akik az adott tagállamban kívánnak szabályozott szakmát gyakorolni. A szakmai képesítések keretrendszerének célja továbbá annak biztosítása, hogy a nyújtott szolgáltatások valamennyi tagállamban ugyanazon „közegészségügyi és biztonsági” előírásoknak feleljenek meg. Az irányelvet 2013-ban aktualizálták, és 2016-ig kellett átültetni a nemzeti jogba.

A Számvevőszék különjelentésében megvizsgálta, hogy Bizottság mennyire eredményesen biztosította a szabályozott szakmákban dolgozó uniós polgárok azon jogát, hogy szakmai célból szabadon mozoghassanak a tagállamok között vagy ott vállalkozást alapíthassanak, értékelte, hogy sikeresen ösztönözte-e a tagállamokat a szabályozott szakmák számának csökkentésére, ellenőrizte, hogy eredményesen alkalmazták-e rendszereiket és a felülvizsgált irányelvvel bevezetett új elemek hasznosságát.

A Számvevőszék megállapításai a weboldalán található különjelentésből és a sajtóközleményből ismerhető meg, illetve csatoltan olvasható.

Mellékletek:
Download this file (SR-2024-10_HU.pdf)SR-2024-10_HU.pdf

Rendezvénynaptár

July 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2