Megtörtént a Kalocsa-Paks Duna-híd próbaterhelése

Immár a próbaterheléseken is túl van a Kalocsa és Paks között megépült átjáró: május első hétvégéjén a kétnapos művelet szombati munkáihoz 20 darab 40 tonnás teherautót vonultatott fel a Duna Aszfalt.

 

Átesett a próbaterhelésen a Duna Aszfalt Zrt. generálkivitelezésében megépült Kalocsa-Paks Duna-híd - derült ki az Építési és Közlekedési Minisztérium közleményéből. A 946,2 méter hosszúságú, 10 támaszú építménynek januárban teljessé vált a pályalemeze, majd márciusban a hagyományos hordógurításra is sor került.

Előbb a statikus, aztán a dinamikus terhelést végezték el.

Az építmény két ártéri hídból és egy mederhídból tevődik össze. A három rész különböző szerkezeti rendszerű, de egy egységet alkot.

Az ÉKM május 4-i közleménye azt írja, a most lezárult projektelem pénteken (2024. május 3.) kezdődött, amikor a bal és jobb ártéri hidak tesztelését végezték el 8 darab, egyenként 40 tonna súlyú teherautóval. Ettől is látványosabb volt a szombati esemény: ekkor egy egész napos projekt keretében a középső hídelemet képező mederhíd statikus és dinamikus próbája történt meg.

Magyarország legnagyobb, 440 méter hosszúságú extradosed hídszerkezetének próbaterheléshez 20 darab 40 tonnás járművet vonultatott fel a Duna Aszfalt.

tomorihid1


Ezeket a paramétereket vizsgálták meg:

Az ÉKM közleménye szerint a járművek számtalan alakzatban töltöttek el hosszú perceket. Eközben a szakemberek a hídszerkezet előre meghatározott pontjain mérték a súly hatására bekövetkező alakváltozásokat és az egyes szerkezeti elemekben keletkező feszültségeket. Többek közt a főtartó lehajlását, a támaszok süllyedését, a szerkezet sajátfrekvenciáját is vizsgálták.

Az előbbiekhez képest sokkal mozgalmasabb és rövidebb mérési esemény volt a dinamikus terhelés, amely során két tehergépkocsi haladt át a hídon 5, 20, 40, 60 km/órás sebességgel.

tomorihid2


A Kalocsa-Paks Duna-híd és a hozzá kapcsolódó, összesen 14,3 kilométer hosszúságú út építésének műszaki átadás-átvételi eljárása május végén zárul, amelyet rövid időn belül az átadó ünnepség követ.

 

Forrás és képek: magyarepitok.hu


Rendezvénynaptár

June 2024
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2