Magyarország másodjára is felülteljesítette az az Uniós gázfogyasztás-csökkentési elvárást

Felhívjuk figyelmüket az Európai Unió Tanácsa által korábban 2022-ben megszavazott tagországokat érintő 15%-os önkéntes tagállami gázkereslet-csökkentési cél érvényességéről szóló hírre. A döntést 2023-ban meghosszabbította, vagyis a 15%-os önkéntes tagállami gázkereslet-csökkentési cél érvényessége továbbra is fennállt. A rendelet fenntartotta annak lehetőségét, hogy a Tanács életbe léptesse az ellátás biztonságára vonatkozó „uniós riasztást”: ennek esetén a gázkereslet csökkentése kötelezővé válna.


Ez év márciusában zárult a bevezetést követő második időszaka. A Tagállamok felé elvárás volt, hogy a megelőző öt év átlagához viszonyítva 15%-kal kevesebb földgázfelhasználást mutassanak fel. Tavalyi évhez hasonlóan Magyarország idén is túlteljesítette az elvárt, kötelező rendelkezés szerinti mértéket, vagyis nálunk ötödével csökkent a földgázfelhasználás, amiről elmondható, hogy igazán szép teljesítmény az Unió tagállamai között.

Az Európai Unió a háború okozta nemzetközi energiaválság miatt először 2022 augusztusától 2023. március végéig írt elő 15 százalékos kötelező megtakarítást. A tagállamok ennél nagyobb mértékben, átlagosan 17,7 százalékkal mérsékelték gázfogyasztásukat. Magyarország már akkor is felülmúlta az uniós középértéket, mintegy 20 százalékkal fogta vissza a felhasználást. Az újabb ciklusban hazánk lényegében megismételte tavalyi eredményét. A bázis időszak 10,34 milliárd köbméteres szintjéhez képest a közösségi elvárás szerint célszám 8,79 milliárd köbméter volt. A tényadatok ismét sokkal kedvezőbben alakultak, 2023. április elejétől 2024. március végéig alig valamivel több mint 8 milliárd köbméter földgázt használtunk fel, ami ezúttal is 20 százalékos csökkentést jelent.

Az eddig kötelező rendelkezés 2024 áprilisától ajánlásként él tovább. A következetesen képviselt magyar álláspont az, hogy az energiamix meghatározásának nemzeti hatáskörben kell maradnia. Az ellentétes tartalmú javaslatokat hazánk a továbbiakban sem fogja támogatni. A takarékossági elvárásnak azonban egymást követő két időszakban is az előírt szintet jelentősen felülteljesítve tett eleget Magyarország. Az alacsonyabb fogyasztás növeli az ellátás biztonságát, kíméli a környezetet, a külső kitettségek enyhítésével erősíti az energiaszuverenitást. 2023-ban egész éves összevetésben is tovább mérséklődött a hazánkban felhasznált földgáz mennyisége. Tavaly a 2021-es 11 milliárd köbméterhez képest 23 százalékkal kevesebb, mindössze 8,5 milliárd köbméter gáz fogyott. A gazdaság újraindításával ismét fokozódhat a vállalkozások energiaigénye, de az elért megtakarítás nagyobbik hányada jó eséllyel hosszabb távon is megőrizhető.

A kormány számos intézkedéssel ösztönzi a tudatos felhasználást. A modern napelemes rendszerek akár 5 millió forinttal támogatott telepítése tartósan mérsékli a háztartások áramszámláját. Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) mostanáig közel 4400 hitelesített intézkedés megvalósítását segítette elő, az így elért összes energiamegtakarítás már meghaladja a 6 petajoule-t.


Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2