2024-ben is folytatódhat minden idők egyik legsikeresebb kormányzati hitelprogramja, a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram

A magyar vállalkozások megerősítése és teljesítményük növelése érdekében a kormány arról döntött, hogy további 200 milliárd forintos keret biztosításával 2024. július 1-jéig tovább folytatja a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot. Ezzel összességében tehát 1.200 milliárd forintot biztosít a kormány a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramon keresztül a gazdaság számára.

 

2023-ban a kormány visszaszorította az inflációt, 2024-ben pedig helyre fogja állítani a gazdasági növekedést. A kormány célja, hogy jövőre a magyar gazdaság újra dinamikusan, 4%-kal növekedjen. Ebben kulcsfontosságú a fogyasztás helyreállítása, a beruházási ráta GDP-hez mért szintjének 25% fölött tartása és a munkaerőpiaci aktivitás további fokozása.

A fogyasztás, így a kereslet csökkenésével párhuzamosan a belgazdaság teljesítményére érzékeny ágazatok beruházási teljesítménye 2023-ban visszaesett, ezért szem előtt tartva a versenyképességet, 2024-ben támogatni kell a beruházások helyreállítását. Ezt a célt szolgálja a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram folytatása is, amely egyúttal a munkahelyek megvédéséhez és a gazdasági növekedés bővüléséhez is hozzájárul.

A nemzetgazdasági szempontokat szem előtt tartva a 200 milliárd forintos keret a termelő és szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó beruházásokra, magyar vállalatok külföldi kifektetéseire, továbbá logisztikai, szállítmányozási és termelőeszközök finanszírozására lesz felhasználható. A Hitelprogram folytatása során kiemelten támogatandók az alábbi gazdasági szektorok: (1) élelmiszeripar, (2) építőipar, (3) telekommunikáció, (4) gyógyszergyártó szektor, (5) turizmus és vendéglátás, (6) autóipari beszállítók, (7) logisztika, valamint (8) a zöld ipart és energiahatékonysági átállást támogató beruházások.

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram folytatása során a kormány még kedvezőbb kamatokat biztosít a hazai vállalkozások számára, ami a jelenlegi kamatkörnyezetben jelentős segítséget jelent számukra. A Hitelprogram keretében forinthitel esetében 5%-os, euró alapú hitel esetében 3%-os szinten lesznek elérhetők a források.

A kormány a munkahelyek, valamint a beruházás- és exportalapú gazdaság védelme érdekében 2023. február 1-jén indította el a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot. A Hitelprogram keretein belül beruházási-, forgóeszköz- és zöldhitel volt igényelhető. A Hitelprogram forrásai a magas kamatkörnyezetben rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix kamat mellett voltak elérhetők 2023-ban, forint hitel esetén jellemzően legfeljebb 6%-os, euró hitel esetében pedig legfeljebb 3,5%-os szinten. A Hitelprogram rövid időn belül rendkívüli érdeklődést váltott ki, így a vállalkozások megnövekedett hiteligényére tekintettel az eredetileg meghirdetett 700 milliárd forintos hitelkeretet a kormány 1.000 milliárd forintra emelte. Jelenleg a szerződött ügyletek összege meghaladja a 950 milliárd forintot, miközben a folyósítások értéke már elérte a 700 milliárd forintot.

 

Forrás: Gazdaságfejlesztési Minisztérium


Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2