A magyar vállalkozások megerősítése érdekében a kormány az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program keretösszegét közel hatszorosára emeli

A szeptemberben bejelentett Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP) iránt óriási méretű érdeklődés mutatkozott.

A kormány a magyar vállalkozások megerősítése érdekében arról döntött, hogy az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program keretösszegét 6-ről 33 milliárd forintra emeli, tehát további 27 milliárd forinttal támogatja az élelmiszeripari vállalkozások versenyképességének növekedését, az élelmiszeripari beruházások és kapacitások bővítését. A kormány döntésének köszönhetően 78 magyar vállalkozás kaphat támogatást, összességében pedig több mint 45 milliárd forintnyi beruházás valósulhat meg a programnak köszönhetően. Többek közt olyan beruházások valósulhatnak meg, mint gyártósorok beszerzése, zöldenergia-fejlesztés, csomagolásfejlesztés, raktárbővítés, hűtéstechnikai fejlesztések.

 

A Programra összesen 114 pályázatot nyújtottak be a cégek. A pályázatokban bemutatott fejlesztések szinte egytől-egyig nagyon értékes, a nemzetgazdaság szempontjából is hasznos projekteket, beruházásokat tartalmaztak. A pályázók kilenctizede 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozás volt, miközben a pályázók kétharmada kevesebb, mint 100 főt alkalmaz, azaz feltörekvő vállalkozásnak számít.

Mivel az ígéretes támogatási igények jóval meghaladták a rendelkezésre álló, 6 milliárd forintos keretet, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére a kormány annak jelentős mértékű megemeléséről döntött.

A fejlesztések révén a hazai, alacsonyabb hozzáadott értékű termékstruktúrával működő beszállítók magasabb hozzáadott értékű termékek fejlesztését, gyártását kezdhetik meg. A támogatott vállalkozások új, modern, ipar 4.0 technológiák alkalmazásával, innovációval, és kutatási-fejlesztési tevékenységgel javíthatják hatékonyságukat és termelékenységüket, a technológiai szintlépésnek köszönhetően pedig nő versenyképességük. Fontos a már bizonyított, feltörekvő cégek versenyhelyzetben tartása, annak érdekében, hogy a szintlépésük ne akadjon meg, a nehéz gazdasági környezet miatt ne halasszák el fejlesztéseiket, ne maradjanak el technológiai szinten az Európai Unió többi tagországának beszállítóitól.

 

Forrás: Gazdaságfejlesztési Minisztérium


Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2