A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, valamint a kötelező visszaváltási díjas rendszer módosításáról szóló kormányrendelet-tervezetének egyeztetése

Figyelmébe ajánljuk az Energiaügyi Minisztérium által társadalmi egyeztetésre bocsátott „a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerrel, valamint a kötelező visszaváltási díjas rendszerrel összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló kormányrendelet-tervezetét”.

A jelen társadalmi egyeztetésre bocsátott kormányrendelet-tervezete a jogszabály a közelmúltban kihirdetésre került, a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerre, valamint a kötelező visszaváltási díjas rendszerre vonatkozó részletszabályokkal kapcsolatos, a jogalkalmazás során felmerült, gyakorlati észrevételek alapján szükségessé vált módosításokat, valamint az egyértelműség érdekében szükséges pontosításokat tartalmazza.

Ehhez kapcsolódóan figyelmébe ajánljuk az EY által készített összefoglalót.

A tervezetben foglaltak jelentős része az újrahasználható csomagolások körét érinti. Az újrahasználható csomagolószerből létrehozott csomagolás nem első belföldi forgalomba hozatalának két nevesített esetére vonatkozóan kötelező záradékszöveget ír elő a számlán vagy a forgalomba hozatalt bizonyító okiraton.

Összetett mentesítő szabály kerül bevezetésre az újrahasználható csomagolószerek nyilvántartásában nem szereplő, használt csomagolószerből létrehozott csomagolás belföldi forgalomba hozatala esetén, ahol az EPR díj korábban már megfizetésre került.

A tervezet alapján a borászati termékek üvegcsomagolásának gyártói EPR és DRS kötelezettségei összehangolásra kerülnek. Továbbá pontosításra kerül a csekély mennyiségű kibocsátó és a tej, illetve a tejet vagy tejterméket tartalmazó italtermék fogalma.

Fontos, hogy egyes körforgásos termékek köre bővítésre kerül, így az érintett termékköröket érdemes még egyszer felülvizsgálni például a sütőolaj és zsír, illetve a textiltermékek esetén.

A véleményeket a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címre várják 2023. december 21-ig.

Kérem, hogy amennyiben véleménnyel él azt az MKIK részére is küldje meg tájékoztatásul a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címre.


Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2