A földgázfelhasználók korlátozási kategóriáinak változása

A kormány 2023.08.24.-én kiadott 399/2023. (VIII. 24.) rendeletében jelentősen átdolgozza a földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló szabályrendszerét, azaz a korlátozási besorolásokat és szabályrendszert.
Az új rendszer alkalmazása 2024. január 1-jén indul majd, de addig is a kereskedőknek (vagy saját jogon eljáró felhasználóknak) 2023.11.15.-ig kell majd leadniuk a felhasználási helyekre vonatkozó új besorolási kategóriákat.


Az eddigi 8+1 korlátozási kategória helyett három kategóriába kerülnek besorolásra a felhasználási helyek:

1. korlátozási kategória: 50MW teljesítménynél nagyobb erőművek
2. korlátozási kategória: legalább 10 m3/órás távmért felhasználási helyek
3. korlátozási kategória: 10 m3/óra alatti vagy nem távmért felhasználási helyek

A rendelet kimondja: „korlátozási kategóriák, kivételek figyelembevételével kijelöli azokat a felhasználási helyeket, amelyek korlátozása szükséges, annak figyelembevételével, hogy minél kevesebb felhasználó korlátozásával lehessen elérni a tervezett korlátozási szintet”.

Az új szabályok szerint a korábbi sok kategória helyett a további differenciálás alapját a korlátozási kivételek adják, melyekbe való tartozásról a felhasználónak nyilatkozatot kell tennie, valamint azt hatósági bizonyítvánnyal, vagy a besorolás jogosultságát igazoló egyéb dokumentummal igazolnia kell. (A rendelet 14. § paragrafusa rendelkezik a szükséges igazolásokról az egyes kivételi kategóriákkal kapcsolatban.)

Ahol a törvény a Hivatal (MEKH) által kiadott hatósági bizonyítvány szükségességére hivatkozik, ott a Hivatal közlése alapján a kérelmeket a megszokott csatornákon a (pl. cégkapuról hivatali kapura küldve az általános űrlap formanyomtatványon) lehet benyújtani a Hivatal részére. A kérelem elbírálásához csatolni szükséges a releváns információkat tartalmazó mellékleteket és az eljárásidíj megfizetéséről szóló igazolást. Az általános űrlap ITT érhető el.

Fontos változás, hogy korlátozás végrehajtására 4 óra áll rendelkezésre, de egyedi kérelem alapján ettől el lehet térni. A korlátozási kivételekként 6 kivétel került meghatározásra.

A Hivatal tájékoztatása szerint mivel az ÜKSZ-ben meghatározott igazolás részletszabályai nem kerültek kidolgozásra, így javasolják az intézményvezető által kiállítani az igazolást.

Az új korlátozási besorolásokkal kapcsolatban minden felhasználót felkeresi a kereskedője. Ekkor a felhasználónak kötelezően meg kell jelölnie a korlátozási kapcsolattartó személyét, illetve amennyiben rendelkezik olyan felhasználási hellyel, mely bármely kivételben érintett lehet, a felhasználónak feladat a szükséges nyilatkozat kitöltése és a hatósági bizonyítványok beszerzése.


További információkRendezvénynaptár

May 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2