RePower EU társadalmi konzultáció indítása

Az Európai Bizottság az orosz-ukrán háború okozta nehézségekre és globális energiapiaci zavarokra reagálva előterjesztette 2022 májusában a REPowerEU tervet, amely arra törekszik, hogy Európa már jóval 2030 előtt függetlenné váljék az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, és eközben a megfizethető, megbízható és tiszta energiát is biztosítani lehessen a polgárok számára.

A tagállamokat tömörítő Tanács 2023 februárjában hivatalosan is elfogadta a módosító rendeletet.


A Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének REPowerEU fejezetéhez kapcsolódó társadalmi konzultáció véleményezésre elérhető 2023. augusztus 11-ig.

A véleményezési felület a következő linken érhető el: https://www.palyazat.gov.hu/rrf-repowereu-fejezet-velemenyezes

A helyreállítási terv anyagában leírásra került, hogy minden lakossági áramfogyasztónak lehetővé teszik majd, hogy dinamikus árképzés szerint vehesse az áramot évi 2523 kWh, azaz a rezsivédett árú éves fogyasztás felett. Továbbá kiderült, hogy 224 milliárd forintos keretösszeggel egy új energiahatékonysági pályázatot is tervez a kormány, amellyel legalább 20 ezer ingatlan újulhat meg alapvetően, és a cél az, hogy ezek segítségével évi 171 GWh-val csökkenjen az ország primer energiafogyasztása, hívja fel a figyelmet a Portfólió.hu

A véleményezendő dokumentum 9. reformintézkedése a dinamikus árképzés jogi kereteinek megteremtését tűzi ki célul 2025 közepéig. A dokumentum szerinti várható eredmény az alábbi:

„Azok a felhasználók (végfelhasználók), akik intelligens fogyasztásmérővel rendelkeznek, önkéntes alapon dinamikus villamosenergia áras szerződést köthetnek. Elsősorban a lehetséges árelőnyök kihasználása okán számíthatunk az egyetemes szolgáltatás keretében villamos energiát vásárló fogyasztók önkéntes átállására a dinamikus árképzésre. (Ennek a reformnak azonban nem a villamosenergia-megtakarítás a fő célja.)”

Továbbá az anyag 13. reformintézkedése, illetve 13. beruházási terve szorosan összefügg egymással, aminek a lényege, hogy egy 224 milliárd forintos lakossági energiahatékonysági beruházási programot is tervez a kormány egy teljesen új jogi keretrendszer segítségével. Ennek nyomán akár mélyfelújításokra is lenne lehetőség, és a teljes nettó beruházási költséget megfinanszírozná a program részben támogatásból, részben kedvezményes hitelből. A cél az, hogy 20 ezer ingatlan újuljon meg, és így az ország primer energiafelhasználása évi 171 GWh-val csökkenjen.

A dokumentum fontos információkat is tartalmaz a pályázatról. Részletezi a támogatható tevékenységeket, a lehetséges kedvezményezetteket és az ütemezési tervet.


Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2