Július 1-jétől él a gazdaságvédelmi akcióterv részeként bejelentett áramárplafon

A Kormány július elsejétől érvényes intézkedése összesen 40 milliárd forinttal csökkenti a korábban magas szinten rögzített árú szerződéseik miatt hátrányt szenvedő vállalkozások rezsiterheit. A feldolgozóiparban működő, szálláshely-szolgáltatással vagy raktározással foglalkozó mintegy ötezer cég 2023 második felében így sokkal olcsóbban juthat villamos energiához.

A Kormány a gazdaságvédelmi akcióterv egyik első intézkedéseként döntött arról, hogy a leginkább érintett cégeket kiszabadítja a fixáras áramszerződéseikből. A vállalkozások a háború és szankciók okozta súlyos energiapiaci bizonytalanságok miatt tavaly a korábbit sokszorosan meghaladó, de a jelenleginél is magasabb árszinten tudták bebiztosítani ellátásukat. A rendkívüli idők rendkívüli lépéseket követelnek meg, a jogszabályi beavatkozás nyomán július elsejétől az érintettekre egységesen alkalmazandó áramárplafon megawattóránként legfeljebb nettó 200 euró. Az áramárplafon automatikusan a szerződések részévé válik, érvényesítése érdekében a vállalati ügyfeleknek nincs teendőjük.

A kapcsolódó kormányrendelet a főtevékenységként feldolgozóiparral, szálláshely-szolgáltatással vagy raktározással (szállítást kiegészítő tevékenységgel) foglalkozó mintegy ötezer gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó meglévő áramvásárlási szerződésében fixált árat csökkenti le. A kedvezményezetteknek 2023. június 1-jén a rendeletben rögzített TEÁOR számok szerinti főtevékenységet kell végezniük, és fixáras áramszerződéssel kell rendelkezniük. A kormány az energiakereskedők mintegy 40 milliárdos bevételkiesését száz százalékban kompenzálja.


Forrás: Energiaügyi Minisztérium


Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2