Ferenczy Noémi-díjat kapott Vinczellér Zsolt építész

Ferenczy Noémi-díjat vett át a nemzeti ünnep alkalmából Vinczellér Zsolt kecskeméti építész, belsőépítész, tervező művész a Pesti Vigadó Dísztermében a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkárától, Vitályos Esztertől, valamint a szaktárca kultúráért felelős államtitkárától, Závogyán Magdolnától.

 

Vinczellr1

Kép: Kulturális és Innovációs Minisztérium

A díj kiemelkedő iparművészeti, ipari tervezőművészeti tevékenység elismerésére adományozható állami kitüntetés. Március 14-én az országból öten részesültek az elismerésben. A felterjesztők között volt a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Kecskeméti Református Egyházközség. - Ez volt a szakmai tevékenységem legmagasabb kitüntetése, mondta Vinczellér Zsolt, aki korábban már több elismerésben is részesült. Más díjjak mellett öt alkalommal is megkapta az „Az Év Háza Bács-Kiskun Megyében” díjat. 2018-ban a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székháza dísztermének felújításáért, két évvel később a kecskeméti Református Templom rekonstrukciójáért részesült elismerésben. 2016-ban Bács-Kiskun Megyei Prima Díj jelölt volt kategóriagyőztesként.

Vinczellr2

Kép: Kulturális és Innovációs Minisztérium

A szakmában negyed évszázada dolgozik. - Nagyapám volt eredetileg belsőépítész, talán tőle örököltem a tehetséget. Építészként azt vallja, hogy az anyag, a szerkezet és a funkció harmóniájának megteremtése a legfőbb kihívás, a kreatív tervezés a munka első szakasza és egyben a legszebb része. Kicsit a jövőből visszanézve kell tervezni, hogy időtállót alkothassunk. Ez vezeti nap mint nap az éppen aktuális munkája során. A megrendelő közli az információkat, hogy mit is szeretne látni, ő pedig ehhez alkalmazkodva megmondja, hogy mit lehet bizonyos határok között kihozni az elképzeléséből. Nagyon fontos a korábban említett hármas arányt megtartani. A racionalitás fontos, ez az építész mottója. Ésszerűen, gazdaságosan kell tervezni, az arányosságot, az esztétikát figyelembe véve. Ehhez járul az építész művészi látásmódja, amely egyedivé teszi azt a bizonyos ingatlant, családi házat. Ez azért is fontos, mert a harmadik évezred rengeteg kihívást hoz az építészek számára is. Ma jó házat nehéz tervezni, hangsúlyozta Vinczellér Zsolt. Rengeteg előírást kell figyelembe venni. Amíg például Finnországban egy tizenöt oldalas útmutató dokumentum pontjait kell betartani, addig idehaza sok száz oldalas a szabályozó rendszer.

Azt mondják, hogy minden sikeres férfi mögött ott áll egy nő. Ez igaz a tervező esetében is. A párja Jurcsik Júlia, akinek a kritikai szemlélete, segítsége a munkájában fontos szerepet játszik.

Vinczellér Zsolt régóta ápol szakmai kapcsolatokat a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával. Korábban kisebb munkákkal bízták meg, később pedig a Platter János Konferenciaterem belsőépítészeti kialakítását kapta meg. Ez utóbbi komoly szakmai kihívást jelentett. Gaál József elnökkel és Sipos Zsolt titkárral gyakran konzultáltak a munka megkezdése előtt. A kamara nagytermének kialakítása azért is volt izgalmas feladat, mert a fűtési, a légkeverő szellőző és a világítási rendszer bújtatott kialakítása a III. évezred normái alapján történt. Így a kamara ma már a legkorszerűbb kecskeméti konferenciateremmel rendelkezik.

Hogy mit vár a jövőtől az építész? Minél több értékes városi és megyei megbízást – mondta végül Vinczellér Zsolt.

 
VZS privt kp1


Rövid pályakép:

Vinczellér Zsolt kecskeméti építész, belsőépítész a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskolában, majd a Soproni Egyetemen végezte tanulmányait. Később a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész szakán tanult többek között Ferencz István, Reimholz Péter, Csomay Zsófia, Janáki István, Turányi Gábor, Jakab Csaba, Király József és Göde András növendékeként. 2002-ben MAOE Diploma Díjjal értékelték diplomamunkáját. 2004-ben építész tervezői jogosultságot kapott.
Vinczellér Zsolt fogékony a fenntartható környezet és az élőhely-megújítás problémáira. A Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara által létrehozott Év Háza Pályázaton öt ízben is első díjra értékelt munkái is ezt a szemléletet tükrözik. Dolgozott Nemzeti Park és erdészet megbízásából, tervezett kilátót, denevér hoteleket, szociális létesítményeket, reprezentációs és egyházi tereket.
Pályafutása kezdetén két évig Budapesten ifj. Benczúr László irodájában dolgozott, közös munkájuk során több pályázaton értek el sikereket. Már ekkor is foglalkozott belsőépítészettel, amely – megítélése szerint – nem választható el az építészettől. Vallja, hogy a jó építész jó belsőépítész is egyben.

Kecskemétre 2004-ben költözött a családjával. A Vinczellér Design az építészeti szolgáltatásait magánemberek, üzletemberek, vállalkozások, szervezetek, intézmények számára kínálja, akik személyre szabott építészeti-belsőépítészeti szolgáltatásra vágynak, szeretik az egyedi, elegáns és határozott stílust.

 

Szerző: Barta Zsolt


Rendezvénynaptár

February 2024
M T W T F S S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2