Újabb lépés a recesszió elkerülése, a hitelezés fenntartása érdekében

Az elhibázott brüsszeli szankciók rekordmagas inflációt és a finanszírozási környezet drasztikus romlását, kamatsokkot okoztak, a folyószámla- és forgóeszköz termékek kamata brutális szintre, 27%-ra nőtt. A vállalkozások így soha nem látott nehézséggel néznek szembe, miközben a magyar kormány elsődleges feladata, hogy megvédje a teljes foglalkoztatottságot és elkerülje a gazdasági recessziót.

 

Ez pedig csak és kizárólag úgy lehetséges, ha biztosítjuk a jól működő hitelezést, így segítve a gazdaság gerincét alkotó hazai mikro-, kis- és középvállalkozásokat.

A kormány így – észlelve a hitelpiaci folyamatokat és a vállalkozások igényeit – a Széchenyi Kártya Program további megerősítéséről döntött, amelynek értelmében 22 milliárd forinttal nő az államilag támogatott, így rendkívül kedvező és fix kamatozású Széchenyi Kártya Program hitel- és lízingtermékeire szánt források kerete. Az idei 130 milliárd forint után 2023-ban tehát 290 milliárd forinttal támogatja a költségvetés a Programot, azaz több mint kétszeresére nő a kkv-k támogatása.

Az intézkedés biztosítja a Széchenyi Kártya Programban részt vevő hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások hitelezésben való érdekeltségének fenntartását, valamint a hazai KKV-k megfelelő időben és mennyiségben történő forráshoz jutását. A termék népszerűségét jól mutatja, hogy a tavalyi évhez képest 2022-ben már közel 40%-kal nőtt a szerződéskötések száma, és 77%-kal az állománykihelyezés összege. A kormányzat mindenki figyelmét felhívja, hogy a Program forrásai idén még 3,5%-os, januártól pedig 5%-os, tehát a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező kamattal elérhetők, ráadásul kezelési költség nélkül. 2023-ban hat hiteltermék lesz elérhető: a folyószámlahitel, a likviditási hitel, a mikrohitel, a Turisztikai Kártya, az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel és az energiahatékonysági fejlesztéseket támogató Széchenyi Zöld Beruházási Hitel.

Forrás: Gazdaságfejlesztési miniszter


Rendezvénynaptár

November 2023
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2