A Magyar Tudomány Ünnepén idén 13. alkalommal adták át a dél-alföldi vállalkozói-feltalálói tevékenység elismerésére alapított Dél-Alföldi Innovációs Díjakat. Ezt az elismerést a Szegedi Akadémiai Bizottság a régió három kereskedelmi és iparkamarájával közösen alapította 2010-ben. A november 4-i eseményen Prof. Dr. Kemény Lajos akadémikus, a SZAB alelnöke, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tanszékvezető igazgatója szólította az idei innovációs pályázati díjak nyerteseit.

dainnovdij2022

A Dél-Alföldi Innovációs Díj gazdasági társaságok kategóriájában a szegedi ZETO EU Kft-t képviselő Dr. Kokavecz János ügyvezető vette át az első díjat. Pályázatuk egy vezetéknélküli, hordozható és a kórházi használatban lévő géles elektródák helyett szárazelektródát használó elektro-encefalogram (EEG) berendezésről szólt, amelyet ott, a helyszínen szemügyre is lehetett venni. Ebben a kategóriában oklevéllel ismerték el a CSOMIÉP Kft. és a Nagy és Társai Bt „ESZSVÁR” típusú nagyvasúti, előre gyártott makro szintetikus szállal erősített nagypaneles síncsatornás útátjáró rendszerét; a díjat a fejlesztés témafelelőse, Onderó Béla műszaki referens vette át.

Az innovációs díj természetes személy kategóriájában Hajnal Attila - Thermobox D73 nevű központi vezérlő szerkezete nyert első díjat; ez a fejlesztés a kompresszorházak hőmérsékleti szabályozását képes úgy elvégezni, hogy a kompresszorok leadott hőjét is hasznosítja. A kategória okleveles elismerését Törőcsik Károly Konrád kapta, aki a vállalkozások digitális fejlesztéséhez dolgozott ki IoT (vagyis netes hálózaton hasznos adatot kommunikáló) platformot, amelyet energiafelhasználást mérő alkalmazással párosított.
A díjakat Krisztin Tibor, a SZAB elnöke, valamint az innovációs alapítvány kuratóriumának tagjai, Kőkuti Attila, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Sipos Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára, Szabó Géza, a Békés Megyei Kereskedelmi Iparkamara alelnöke és Maróti Péter, a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség igazgatója adták át.

 

1825. november 3-án, a pozsonyi országgyűlés alsóházi követeinek ülésén ajánlotta fel Széchenyi István birtokainak egyéves jövedelmét egy Magyar Tudós Társaság megalakítására. Ez az esemény a későbbi Magyar Tudományos Akadémia és a tudományos célú összefogás jeles napja lett, amelyről az Akadémia 1997 óta a Magyar Tudomány Ünnepével emlékezik meg.


Forrás és fotó: u-szeged.hu

További részletek: magyarhirlap.hu


Rendezvénynaptár

January 2023
M T W T F S S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2