Támogatási programot indít a kormány az energiaintenzív termelő kis- és közepes vállalkozások számára

A kormány támogatási programot indít az úgynevezett energiaintenzív termelő kis- és közepes vállalkozásoknak.


Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azt mondta: azok a feldolgozóipari kkv-k, amelyek energiaköltsége 2021-ben elérte a nettó árbevételük 3 százalékát, október 1-től három hónapig pályázhatnak az áram- és gázszámlájuk növekményének 50 százalékos támogatására. Hozzátette: emellett egy beruházás-támogatási program is indul a kis- és középvállalkozások (KKV) energia-hatékonysági beruházásaihoz.
A feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat célozza a támogatás, amely október 1-én indul és 2023 végéig tart. Két fontos eleme van, az első a működési költségek, a második a beruházások támogatása.
A működési költségek finanszírozása azt jelenti, hogy 3 hónapra, októberre, novemberre és decemberre a kormány kifizeti a számlában keletkezett növekmények 50 százalékát.
A tavalyi évhez viszonyított árnövekedés felét tehát a költségvetés állja gáz és áram esetén. A beruházási támogatás keretében a Széchenyi Hitelprogramban az önerőt támogatja a kormány az energiahatékonyságot célzó beruházások tekintetében. A kormány cserében azt várja el, hogy a foglalkoztatottak száma a jelenlegi szint 90 százaléka alá ne csökkenjen.
Ezek mellett a kormány tárgyal egy gyármentő programról is, melynek keretében energiaintenzív gyárak energiahatékonyságot célzó beruházásait támogatnák.
A kormány ezen kívül tervez egy új munkahelyvédelmi akciótervet is, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben támogassák a munkahelyek megőrzését. A döntésekről, amint megszületnek, beszámol majd a kormányzat.

Forrás: hirado.hu


Rendezvénynaptár

March 2023
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2