Munkavédelmi tájékoztató mezőgazdaságban tevékenykedők részére

A mezőgazdaság az egyik legveszélyesebb ágazat mind baleseti veszélyforrások, mind egészségkárosító kockázatok tekintetében a munkavédelem szempontjából.

Ebben az ágazatban is sok baleset vezethető vissza a munkavégzéshez kapcsolódó munkavédelmi ismeretek hiányára, illetve bizonyos munkakörök elvégzéshez elengedhetetlen a munkavállaló megfelelő szakképzetsége. Ezen kívül nagy figyelmet kell fordítani a létesítményekre, jelzésekre, beesés és leesély veszélyére, munkaeszközök biztonságára vonatkozó előírások betartására.


Az állattartó telepeken tevékenykedőkre további speciális szabályozások vonatkoznak a magas biológiai kockázati tényezők miatt. Ennek értelmében az állattenyésztő telepen tilos foglalkoztatni terhes, szoptatós anyákat, továbbá 18 évet be nem töltött munkavállalókat, illetve a fertőző betegségekben szenvedő munkavállalókat. A kiemelt kockázat miatt a munkáltató feladata a fekete-fehér rendszerű öltöző, mosdóhelyisége biztosítása, illetve az, hogy a munkavállalók számára és a telepre be- és kilépés csak ezen keresztül történhessen meg. Ezen kívül további állatspecifikus szabályok is vonatkozhatnak a munkavállalókra, mint például, hogy az emberről állatra terjedő betegségek miatt sérült végtaggal nem lehet a disznók közé menni.

Az Agroforum cikkét IDE kattintva érheti el. Az mezőgazdaságban tevékenykedőknek szóló általános tájékoztatót pedig IDE kattintva töltheti le.


Rendezvénynaptár

February 2023
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2