A Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara márciusi hírlevele

A Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara márciusi hírlevelét alább olvashatják:


"Tisztelt Tagjaink, Partnereink!

A Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara a jelenlegi helyzetben kevésbé tud gazdaságfejlesztési tevékenységgel foglalkozni, tevékenységünk az elmúlt egy hónapban leginkább humanitárius tevékenységre, illetve konkrét segítségnyújtásra koncentrálódik.

Mint azt korábbi közleményünkben jeleztük, határozottan elítéljük az Ukrajnában zajló fegyveres agressziót, annak minden formáját.

Tekintettel arra, hogy a tagvállalkozásaink és országaink közötti gazdasági kapcsolatokat már évek óta segítjük és kísérjük figyelemmel, kötelességünknek érezzük, hogy az érintett vállalkozások szempontjából releváns tájékoztatást tudjunk nyújtani.

Sok aggódó telefonhívást kapunk, amelyeket az esetek többségében nem is elsősorban gazdasági és üzleti jellegű, hanem inkább humanitárius megfontolások és az ukrajnai lakosság iránt érzett aggodalom vezérelnek.

Ami az üzleti ügyeket illeti, azt javasoljuk mindenkinek, hozzon megfontolt döntést, ne essen pánikba. Továbbra is azt észleljük, hogy a gazdaság szereplői – nyilván a megfelelő aggodalommal, ugyanakkor józan racionalitással – viszonyulnak üzleti partnereikkel fenntartott kapcsolatukhoz.

Azt javasoljuk, ne szakítsa meg üzleti kapcsolatait ukrajnai partnereivel. A jelenlegi helyzetben – akár még konkrét ügyletek hiányában is – ez számukra nagyon fontos. Fontos tudniuk azt, hogy mikor újraindul a normális gazdasági élet, olyan partnerekkel folytathatják tevékenységüket, akik kitartottak mellettük, bármilyen nehéz is legyen a helyzet.

Felhívjuk a figyelmet ugyanakkor arra, hogy az áruszállítás a jelenlegi háborús helyzetben csak nagyon korlátozottan működik, a hadiállapot bevezetése is von maga után korlátozásokat, ami nyilván a fizetésekben is jelentkezhet.

Kárpátaljai vállalkozások fordultak kamaránkhoz, illetve az MKIK-hoz azzal a kéréssel, hogy segítsenek olyan cégeket találni, akik az ukrán fél által biztosított pénzügyi engedélyek meglétében élelmiszereket és egyéb napi fogyasztási cikkeket tudnának szállítani Kárpátaljára (fizetés az OTP bankon keresztül). Amennyiben Önöket érdekli a lehetőség, vagy szervezetüknek olyan tagja van, aki szeretne szállítani, kérjük, jelezzék.

Mivel több cég áll partneri kapcsolatban olyan ukrajnai vállalkozásokkal, amelyek beszállítói láncaiban orosz vállalkozások is érintettek, ezért az EU által Oroszország vonatkozásában hozott szankciókról is fontos tudni, ezekről az alábbi linken tájékozódhatnak: https://www.consilium.europa.eu/en/policies/sanctions/restrictive-measures-ukraine-crisis/history-restrictive-measures-ukraine-crisis/

Mint arról közben néhány érintett cégnek már jeleztük, az Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara a vis maior helyzet feltételeinek fennállásáról igazolást állít ki. A feltételek és a nyomtatvány az alábbi linken érhető el: https://ucci.org.ua/en/services/zasvidchennia-fors-mazhornikh-obstavin

ITM Vállalkozásfejlesztési Főosztálya felmérést indított a kialakult nemzetközi helyzet KKV-kra gyakorolt hatásaival (magyar-ukrán vonatkozásban) kapcsolatban. Köszönjük a válaszokat, különösen azoknak a cégeknek és kamaráknak, akik komolyan álltak a kérdéshez, és a rendelkezésre álló határidőn belül küldtek értékelhető választ, hiszen a KKV-szektor jelentős része lesz érintett (vagy már az).

A kérdések az alábbiak voltak:

1. A kialakult helyzet milyen új kihívásokat, problémákat teremt az Ukrajnába és Oroszországba exportáló és/vagy ott is működő hazai cégek számára?
2. Milyen intézkedéseket látnak szükségesnek rövid- és középtávon nemzeti szinten a helyzet kezelésére? (pl. közvetlen támogatási programok, közvetlen/közvetett kompenzálás, adózás, szabályozás, stb.)
3. Milyen intézkedéseket látnak szükségesnek rövid- és középtávon Európai Uniós szinten a KKV-k védelmében? (pl. közvetlen támogatási programok, közvetlen/közvetett kompenzálás, adózás, szabályozás, stb.)

A háborús események megkezdését követően családok ezrei menekültek és menekülnek Ukrajnából, ezek elhelyezésében és szállításában kamaránk is segített. Külön köszönetet szeretnénk mondani Kiss Ákosnak, az Agrimotor Kft. ügyvezetőjének, aki már az első napokban ingyenes szállást és ellátást ajánlott fel menekült családoknak Fehérgyarmaton (pl. 7 hónapos gyermekkel és idős szülőkkel menekülő hölgyet fogadtak be), Forintos Róbertnek, a Magyar-Vietnami Üzleti Tanács elnökének, aki saját budapesti lakását ajánlotta fel ingyenesen egy menekült családnak helyzetük rendeződésének idejére.

A MUKIK együttműködési megállapodást kötött a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kamarával, aki humanitárius segítségnyújtásunkat támogatja, illetve elkülönített bankszámlát is nyitott adománygyűjtésre (10102086-11571302-09000007), amelynek eredményeként a PMKIK által adományozott első busznyi segély a MUKIK szervezésében már el is jutott Ungvárra, az Ungvári Református Egyházközséghez, külön köszönet érte Vereczkey Zoltán elnök úrnak.

E tekintetben meg kell említenünk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarát, akik szintén azonnal reagáltak a helyzetre, szálláslehetőséget ajánlva fel a menekülteknek a régióban, egyes esetekben elhelyezkedésüket is segítve, együttműködve az Pécsi Tudományegyetemmel is az esetleges elszállásolásban, illetve jelezték annak lehetőségét, hogy a PTE-n ukrajnai egyetemek diákjainak képzését is biztosítani tudják a kiesés idejére.

A fentiekből kiderül, hogy Magyarország egy emberként állt ki az ukrán rászorulók mellett: magánszemélyek, karitatív szervezetek, az állami intézményrendszer, és gazdálkodó, valamint társadalmi szervezetek fogtak össze a bajba jutottak megsegítése érdekében Budapesten és vidéken egyaránt.

Amennyiben nem önállóan szeretnének segíteni vagy szerveznek gyűjtést, úgy az alábbi szervezeteket ajánljuk figyelmükbe:

Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgála
Unicredit Bank Zrt. 10918001-00000023-34330004 (HUF)

Híd Kárpátaljáért-program
adományvonal: 1357, pénzadományok: 11711711-22222222

Kárpátaljai Magyar Felsőoktatásért és Közoktatásért Alapítvány elkülönített számlaszám
ERSTE BANK HUNGARY ZRT. Bankszámlaszám: 11600006-00000000-97955522

Baptista Szeretetszolgálat
adományvonal: 1355, adományozó weboldal, pénzadományok: 10918001-55555555-55555555
adománygyűjtő-pontok

Magyar Református Szeretetszolgálat
adományvonal: 1358, Jobb Adni oldal, pénzadományok: Magyar Református Szeretetszolgálat
CIB 10702019-85008898-51100005 (A közlemény rovatba kérik beírni: Nemzeti Összefogás)

Magyar Vöröskereszt
adományvonal: 1359, pénzadományok: 10405004-00026548-00000009 (a közleményben szerepeljen: humanitárius válság)

Magyar Ökumenikus Segélyszervezet
adományvonal: 1353, Határtalan segítség oldal, pénzadományok: 1705008-20464565-00000000

Az esetleges további gazdasági és egyéb jellegű eseményekről tájékoztatjuk Önöket. Amennyiben az ukrán helyzettel, esetleges céges problémákkal kapcsolatban kérdésük van, kérjük, hívjanak minket bizalommal!

Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara
1141 Budapest, Álmos Vezér útja 58.
Tel.: +36 1 7004-700
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
https: www.huacci.com"


Rendezvénynaptár

February 2023
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2