Tájékoztatás a Sberbanknál számlát vezető vállalatok részére

Ismételten segítséget nyújt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a bajba jutott vállalkozásoknak. Ezúttal a Sberbanknál számlát vezető cégek fizetési moratóriumát kérte a Pénzügyminisztériumtól.

Mint ismert, az orosz-ukrán háború egyik következménye a Sberbank Magyarország Zrt. ellen folyó végelszámolási eljárás. Emiatt az érintett pénzintézetnél számlát vezetett cégek likviditása alacsony. Jelenleg ezen bank ügyfelei nem férnek hozzá a számlájukhoz, éppen ezért többek között az adófizetési kötelezettségüknek sem tudnak eleget tenni. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ugyan gondoskodik a kártalanításról, azonban a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint arra 10 munkanap áll rendelkezésre.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az átmenetelig fizetésképtelenné vált vállalatok megsegítése érdekében azt javasolta, hogy a különböző adónemek meg nem fizetése után büntetőkamat, illetve egyéb pótlékok ne kerüljenek felszámításra, mivel egy rajtuk kívülálló ok miatt kerültek ebbe a nehéz helyzetbe. Továbbá javasolja az érintett vállalkozások számára egy 30 napos fizetési moratórium bevezetését, amely idő alatt lehetőségük lesz rendezni a fennálló adótartozásukat.

A Pénzügyminisztérium válasza értelmében az adózás rendjéről szóló hatályos jogszabályok lehetőséget biztosítanak az érintett adózók számára a fizetési halasztás vagy részletfizetés kezdeményezésére abban az esetben, ha az adózó számláit a Sberbanknál vezette, és így fizetési kötelezettségét nem tudta teljesíteni.

A minisztériumi tájékoztatás arról is szól, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal március 3-án kifejezetten a Sberbank ügyfelek fizetési nehézségeinek kezelése érdekében tett közzé egy aktuális tájékoztató anyagot a nav.gov.hu internetes oldalon.


Rendezvénynaptár

December 2022
M T W T F S S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2