Ukrajnából menekültek foglalkoztatása, vállalati igények bekérése

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara koordináló feladatot lát el a térségben átmenetileg letelepedő, munkát vállalni szándékozó menekültek és az őket foglalkoztatók között. A hatékony együttműködés érdekében kérjük, hogy az alábbi kérdőív kitöltésével adja meg igényét!

UKRAJNÁBÓL MENEKÜLTEK FOGLALKOZTATÁSA, VÁLLALATI IGÉNYEK BEKÉRÉSE

A háborús konfliktus mielőbbi befejezésében bízunk, de azt is reméljük, hogy a dolgozni szándékozó ukrajnai menekültek foglalkoztatása enyhíti az egyes szakmákban jelentkező munkaerőhiányt.

 

Az Ukrajnából érkezett menekültek foglalkoztatásával kapcsolatos elnöki tájékoztatót az alábbi sorokban és a mellékletben olvashatják:

Tisztelt Vállalkozásvezető Asszony / Úr!

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önt arról, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata együttműködésben kívánja segíteni a szomszédunkban zajló háborús konfliktus következtében hazánkba érkező menekülteket, akik hosszabb átmeneti tartózkodásra rendezkednek be. Mivel esetükben felmerül a foglalkoztatás jogszabályok által is könnyített lehetősége, szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy munkaszervezeteinken keresztül a Kecskeméten jelentkező, harmadik országbeli munkavállalási igényt térségünk vállalkozásai felé tudjuk irányítani.

Az engedélymentes foglalkoztatás egyik lehetősége, ha az Ukrajnában lakóhellyel rendelkező ukrán állampolgárokat bizonyos hiányszakmákban (pl. műszaki-informatikai terület, kereskedelem és vendéglátás, mezőgazdaság) foglalkoztatják. Esetükben – a hiányszakmákban – a menedékes státusz fennállásának teljes időtartama alatt engedély nélkül lehetséges a foglalkoztatás. Fontos tudni, a magyar–ukrán kettős állampolgárok korlátozás nélkül alkalmazhatók. Magyarországon a menedékes státuszt kérő ukrán állampolgárok foglalkoztatása a hiányszakmákban munkavállalási engedély nélkül is megtörténhet.

Kérjük, hogy a fentiek értelmében munkaerő-igényét, különösen a hiányszakmák tekintetében, szíveskedjen jelezni felénk, hogy segíthessünk!

Elérhetőségeink: Nyerges Tibor, gazdaságfejlesztési vezető: +36 70 933 4780, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., illetve Tóth Anita külügyi és külkereskedelmi vezető:
+36 70 702 8401,
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztálya tájékoztatása alapján az alábbi jogszabályok ismerete elengedhetetlen a tárgyban:

  • évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról
  • évi II. törvény a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról
  • 114/2007. (V. 24.) Korm. rendelet a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény végrehajtásáról
  • évi LXXV. törvény az egyszerűsített foglalkoztatásról
  • 445/2013. (XI. 28.) Korm. rendelet harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának nem összevont kérelmezési eljárás alapján történő engedélyezéséről, az engedélyezési kötelezettség alóli mentességről, a fővárosi és megyei kormányhivatal munkaügyi központjának az összevont kérelmezési eljárásban való szakhatósági közreműködéséről, valamint a Magyarországon engedélymentesen foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának bejelentéséről, és a munkabér megtérítéséről
  • KKM közlemény a veszélyhelyzet ideje alatt a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának nem összevont kérelmezési eljárás alapján történő engedélyezéséről, az engedélyezési kötelezettség alóli mentességről, a fővárosi és megyei kormányhivatal munkaügyi központjának az összevont kérelmezési eljárásban való szakhatósági közreműködéséről, valamint a Magyarországon engedélymentesen foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának bejelentéséről, és a munkabér megtérítéséről szóló 445/2013. (XI. 28.) Korm. rendelet 15. § (1) bekezdés 26. pontja szerinti foglalkozások, valamint a veszélyhelyzet ideje alatt a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatására vonatkozó különleges szabályokról szóló 407/2021. (VII. 8.) Korm. rendelet 5. §-a szerinti foglalkozások meghatározásáról
  • 86/2022. (III. 7.) Korm. rendelet az ideiglenes védelemre jogosultként elismert személyekkel kapcsolatos veszélyhelyzeti szabályokról, továbbá a közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CVI. törvény szabályainak eltérő alkalmazásáról


Tisztelettel és köszönettel:

Gaál József
elnök


Rendezvénynaptár

December 2022
M T W T F S S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2