A Kalocsa-Paks Duna-híd építése a mederpillérek zsaluzásának, cölöpözésének előkészítéséhez érkezett

Az épülő Kalocsa-Paks Duna-híd munkaterületének februári átadása óta nagyot lépett előre a folyami átkelő fizikai megvalósítása. A Duna huszadik magyarországi hídja a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában és a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében épül, a létesítmény helyén és a hozzá vezető út nyomvonalán látványosabb építési tevékenység az idei év közepétől látható. A 2×1 sávos, a hullámtéri részekkel együtt összesen 946,2 méter hosszúságú, tíztámaszú híd mederben lévő két pillérének zsaluzása október második felében kezdődött.

 

A Duna-híd két mederpillére egyikének, a kalocsai oldalon lévő cölöpözésének előkészítése jelenleg is tart. A munkát búvárok közreműködésével, nyolcméteres mélységben, 12-14 fokos vízben végzik. A cölöpözés előkészítéséhez lakóházméretű, rácsos acélszerkezeteket, úgynevezett kéregelemeket helyeznek a Duna aljára – pillérenként 26-ot –, és a búvár a rácsszerkezet megfelelő helyeire illeszti a később leengedett acéltölcséreket (kúpokat), melyeken át történik majd a cölöpfúrás és betonozás. Az építésvezető a teol.hu-nak adott helyszíni tájékoztatása szerint a mederpillérek alá húszméteres cölöpök készítésére lesz szükség. Az építési munkálatok alatt a Dunán a hajóforgalom kisebb eltereléssel, de zavartalan. A híd átadásának céldátuma 2024. május.

A Duna huszadik magyarországi hídja

A paksi és kalocsai térséget összekötő, 946 méteres műtárgy lesz a Duna huszadik magyarországi hídja. Három részből áll majd: a mederhídhoz csatlakozik a két ártéri híd. Összesen tíz támasz készül, ebből kettő a mederben, egymástól kétszáz méterre. A merevítésről a speciális szerkezetű főtartó elemek, a 22 méter magas vasbeton pilonok (tartóoszlopok), illetve a belőlük kiinduló kábelek gondoskodnak. A kivitelezés várhatóan 2024 májusában fejeződik be.

Forrás: kalohirek.hu


Rendezvénynaptár

May 2022
M T W T F S S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó