Fásítás Madagaszkáron

Újabb szállítmány indul hamarosan Madagaszkár felé: a szigetország fásítási törekvéseit Halmosi Zoltán bajai üzletember, a Duna Wellness Hotel vezetője már nem először támogatja. Év elején több ezer császárfa csemetét vitt ki a dél-kelet-afrikai országba, most pedig a további ültetésekhez szükséges géppark kijuttatását szervezi.

Madagaszkár meglehetősen szegény ország, igen alacsony életszínvonallal, ahol az utóbbi években rengeteg fa és erdő esett áldozatul a mindennapi megélhetés hajszolásának. Sokkal többet vágnak ki, mint amennyit ültetnek – mesélte Halmosi Zoltán, akit januárban kerestek meg a szigetországból, segítséget kérve az erdősítéshez.

Elmondták: minden segítségre szükségük van, legyen az dologi vagy tudásbeli támogatás. Amikor január végén kiutaztam öt hétre, magam is meggyőződhettem róla, hogy ez egy óriási feladat, de a szükség is legalább ekkora. Öt hét alatt megtettem, amit ennyi idő alatt el lehetett végezni: elindítottam egy olyan programot, amelynek a nyomvonalán tovább tudnak haladni. Később kiderült, hogy a szándék már túlnőtt rajtam, csatlakozni kezdtek az adományozással kecsegtető partnerek. Nagyobbat kellett már lépni ahhoz, hogy ne zebuval, hanem traktorral tudjunk szántani. Dr. Renner Tamás, a Renner Bt. műszaki igazgatója felajánlott egy traktort erre a célra, a FitoHorm Kft. egy köbméternyi tápanyagot küld a madagaszkári növények jobb fejlődésének támogatására, kifejezetten az ottani klimatikus viszonyokra összeállítva, és további, kitűnő állapotban lévő munkagépeket is sikerült beszerezni. A szállítmány része még egy szállító tartály, amellyel az ültetvény vízellátását tudják majd biztosítani – mesélte Halmosi Zoltán október 14-én, miközben épp konténerbe csomagolta össze a szállítmányt, amely a tervek szerint november végére már a szigetországban lesz.

Halmosi Zoltán maga is készül ismét kiutazni, hogy átadja a gépek használatának tudását a helyi szervezőknek.
Találnunk kell gépészt és műszaki szakembert, aki megtanulja a gépek használatát. Az erdősítés eredetileg teljesen jótékonysági céllal indult, de ma már több ennél. Azzal, hogy ezt a nagyon szegény országot és lakóit segítjük, a Földnek is jót teszünk, hiszen erdőt ültetünk. A program egy hektáros referencia ültetvénnyel és egy kis génbankkal kezdődött, amivel majd tovább tudnak lépni. Most azonban a szándék az, hogy ha ismét kijutok, akkor beültetünk egy tíz plusz tíz hektáros területet, már az új gépekkel előkészítve a talajt, ehhez azonban már emberi erő is kell – mondta Halmosi Zoltán. Hozzátette: időközben a Külgazdasági és Külügyminisztérium is kifejezte támogatási szándékát, átvállalva a gépek kiszállításának költségeit.

 

Forrás: baja.hu
Szöveg: Sándor Boglárka
Fotó: Horváth Dávid


Rendezvénynaptár

September 2022
M T W T F S S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó