Önkéntesség Magyarországi Éve 2021

Szeretnénk szíves figyelmébe ajánlani az „Önkéntesség Magyarországi Éve 2021” Kormányzat által is támogatott kezdeményezést, amely 11 elkötelezett szervezet összefogásának eredményeként jött létre. Céljuk, hogy pandémiával terhelt év ellenére is sokan csatlakozzanak programokkal, eseményekkel vagy egyedi kezdeményezésekkel. Minél több csatlakozót sikerül megnyerni, annál több emberhez és szervezethez juthat el annak fontos üzenete. Az eseménysorozat az Önkéntesek Nemzetközi Évének 20., illetve az Önkéntesség Európai Évének 10. évfordulóján kerül megszervezésre. A kezdeményezést civil – kormányzati – üzleti szereplők szakmai összefogása mentén szervezik.


Az Önkéntesség Magyarországi Éve 2021 céljai az önkéntesség népszerűsítése a hazai társadalomban, minél több ember és célcsoport bevonása önkéntes tevékenységekbe, az elmúlt évtizedekben elért eredmények felmutatása, valamint jól látható előrelépés elérése az önkéntes programok minőségfejlődésében.

Az Önkéntesség Hete eseménysorozat az év szíve és lelke, amelyből helyi szinten mindenki KIVEHETI A RÉSZÉT. Az év folyamán 4 tematikus hét fog megvalósulni akár valódi, akár az online élettérben.

Ezen események időpontjai és fókusz témái:

  • április 19-25. környezetvédelem és fenntarthatóság
  • június 7-15. szociális ellátás
  • augusztus 23-29. gyermek-család-ifjúság
  • október 1-10. idősügy


Természetesen ez nem jelenti azt, hogy csak az adott héten érdemes önkénteskedni, hanem egész évben várják helyi önkéntes tevékenységek regisztrációját, illetve helyi szereplők jelentkezését. Az adott hetekben is lehet más témájú önkéntes tevékenységekkel regisztrálni, de a 4 tematikus hét során az adott témák kapnak nagyobb hangsúlyt.

Csatlakozhat minden olyan helyi közösség, informális csoport, civil szervezet, állami vagy önkormányzati intézmény, szociális, kulturális intézmény, nevelési-oktatási intézmény, egyházi szervezet, helyi cég vagy országos vállalat helyi egysége, illetve helyi médiacég, amelynek van tapasztalata önkéntes program megvalósításában. Illetve olyan kezdeményezők részvételi szándékát is várják, akik most szeretnének ebbe belevágni. Fontos, hogy az Év céljaival tudjanak azonosulni és tevékenységük illeszkedjen az Év keretrendszerébe.

A szervezetek programokat és eseményeket regisztrálhatnak az erre kialakított felületen, melyeket a Szervezők az ÖMÉ felületein népszerűsítenek. Bármilyen, önkéntesek bevonásával megvalósuló program regisztrációját örömmel fogadják – legyen az akár online térben megvalósuló, vagy személyes és természetesen az országhatár sem jelent korlátot, ugyanis határon túli programokkal jelentkezőket is várnak.

Jelentkezni egy online jelentkezési lap kitöltésével lehet az ÖMÉ2021 weboldalán keresztül, a Csatlakozz! menüpont, Program regisztráció pontja alatt. (https://ome2021.hu/csatlakozo-szervezeteknek/)

Bővebb információ-, illetve szakmai segítségnyújtás esetén a regionális koordinátorok állnak rendelkezésre az adott földrajzi régiókban:

  • Nyugat-Magyarország, Közép-Dunántúl, Dél-Dunántúl régiókban: Rózsás Ildikó (Kaptár Országos Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft) – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Közép-Magyarország és Budapest: Nagy Brigitta (Önkéntes Központ Alapítvány) – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld: Bálega János (KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület) – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Rendezvénynaptár

January 2022
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó