Tájékoztatás a Data Act nyilvános konzultációjáról

Tájékoztatjuk, hogy megjelent a Európai Bizottság 2020 február 19-i adatstratégiájában szereplő „Data Act” előzetes hatástanulmányának koncepciója. A „Data Act” célja az adatgazdaság fejlődésének elősegítése azáltal, hogy hozzáférést biztosít a gazdasági szereplők egymás közötti és kormányzati szektor felé történő adattovábbításokra. Emellett felülvizsgálja az adatbázisokra vonatkozó szerzői jogi szabályokat annak érdekében, hogy egyensúlyt teremt a hozzáférési jogosultságok és az ezzel kapcsolatos gazdasági érdekek között.


A szabályozás a hivatalos statisztikai adatelőállítás szempontjából kulcsfontosságú. Rendelkezni fog többek között a magánszektor és közszféra közötti adatátadásra vonatkozó külön szabályokról. A hivatalos statisztikának régóta célja, hogy a hagyományos adatfelvételi módok helyett közvetlenül az egyes gazdasági szereplőktől vegye át az információt. Ez egyrészt csökkenti az adatszolgáltatói terheket, másrészt időszerűbb és jobb minőségű adatot biztosít a statisztikai hivatalok számára. Olyan adatszolgáltatást biztosít, amire a hagyományos technikák nem alkalmasak. A koronavírus járvány is bizonyította, hogy szükség van arra, hogy a statisztikai hivatalok gyorsabban, akár valós időben tudjanak reagálni a gazdaságban felmerülő adhoc igényekre.

Jelenleg a piaci forrás felhasználásának sok jogi és gyakorlati akadálya van. Melynek részben oka az is, hogy a tagállami szabályozások jelentősen eltérnek egymástól. Mindez jogbizonytalanságot teremt mind a statisztikai hivatalok, mind pedig a gazdasági szereplők számára.

Ennek elhárítására szükség van a kiemelt közérdeket elismerő jogi szabályozás kialakítására. Ennek a felhatalmazásnak világos elvek mentén kell kialakulnia, amely kötelezettséget ír elő az adatgazda számára és rögzíti azokat a biztosítékokat, melyek garantálják az adatalanyok jogainak és a gazdasági szereplők üzleti érdekeinek védelmét.

Az eurostat hivatalos véleményezése mellett ezért elindult a „Data Act” nyilvános konzultációja, amelynek keretében bárki kifejtheti a véleményét a tervezet céljáról és tartalmáról. Annak érdekében, hogy a jogalkotó felé minél több érintett véleménye eljusson, kérjük az Ön szervezete részéről szíveskedjen kitölteni a konzultációs kérdőívet! A konzultáció 2021 szeptember 3-án zárul.


Rendezvénynaptár

July 2022
M T W T F S S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Várható események

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó