BREXIT - információk a felkészüléshez

2020. december 31. napját követően véget ér az átmeneti időszak és az EU jog alkalmazása az Egyesült Királyságban, ezért a gazdasági élet szereplőinek fel kell készülniük a változásokra abban az esetben is, amennyiben létrejön egy új kereskedelmi megállapodás az EU és London között.

Az alábbi információk és tájékoztató anyagok – a jelenleg még folyamatban lévő EU-brit tárgyalások kimenetelétől függetlenül is – hasznos igazodási pontot jelenthetnek az érintett vállalatok számára, és elősegíthetik a hazai üzleti szféra felkészülését az átmeneti időszak végére.

Az Egyesült Királyság kormánya 2020. május 19-én közzétette a 2021. január 1-jétől alkalmazott vámtarifákat, amely az uniós tagállamokkal, így a Magyarországgal való áruforgalmat abban az esetben érinti majd, ha nem jön létre megállapodás az EU és a britek között 2020 végéig a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról.
Csatoltan található az új brit vámrezsim hatásairól egyes, kiemelt magyar exporttermékek szempontjából készített táblázat.

A brit kormány valamennyi árucsoportra kiterjedő tájékoztatója az alábbi linken érhető el:

https://www.gov.uk/government/news/uk-global- tariff-backs-uk-businesses-and-consumers

A vállalkozások az alábbi honlapon részletes ellenőrzést is tudnak végezni a megállapodás hányában alkalmazandó brit vámtarifákról:

https://www.check-future-uk-trade-tariffs.service.gov.uk/tariff

A brit kormány az uniós belső piacról és vámunióból való távozásra készülve 2020. október 8-án nyilvánosságra hozta aktualizált elképzeléseit a Nagy-Britannia és az EU közti határ működtetéséről:

https://www.gov.uk/government/publications/the-border-operating-model

A határon alkalmazandó ellenőrzések bevezetésének három szakaszos tagolása a korábbi brit elképzeléshez képest változatlan maradt. Az alapvető, itt lefektetett eljárások várhatóan abban az esetben is érvényesek lesznek, ha lesz alkalmazható megállapodás az EU és London között 2021. január 1-jétől.

A fentieken túl hasznos információkat nyújt, különösen a fuvarozási és a szállítmányozási szektor számára, a holland kormány napokban frissített, angol és német nyelven is elérhető tájékoztató portálja a hollandiai kikötőkben várható eljárásokról: https://www.getreadyforbrexit.eu/en/

Folyamatosan frissül a magyar Kormány BREXIT-honlapja is, amelyet az alábbi linken keresztül lehet elérni:

https://brexit.kormany.hu

Az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépéséről (BREXIT) szóló európai bizottsági hírek és tájékoztatók, a kilépéssel kapcsolatos aktuális tudnivalók az Európai Bizottság honlapján az alábbi linkeken keresztül érhetők el:

Az Európai Bizottság legfrisseb közleménye és útmutatója az átmeneti időszak végére való felkészüléshez

https://ec.europa.eu/info/brexit_en

FELKÉSZÜLÉSI ÉRTESÍTÉSEK

HÉT DOLOG, AMIT AZ EU 27 TAGÁLLAMÁBAN MŰKÖDŐ VÁLLALKOZÁSOKNAK TUDNIUK KELL A Brexitre való felkészüléshez

HÉT TUDNIVALÓ, HA A BREXIT UTÁN UTAZUNK az Egyesült Királyság és az Unió között — megállapodás hiányában

A BREXIT-tel jelentős változás várható a külkereskedelem és vámügyek területén is. A kereskedők és vállalkozások felkészüléséhez nyújt segítséget az Európai Bizottság által készített Vámügyi Útmutató és felkészülési összefoglaló: https://ec.europa.eu/taxation_customs/uk-withdrawal-hu

A NAV folyamatosan bővülő, tematikus BREXIT tájékoztatója itt található: http://nav.gov.hu/nav/vam/BREXIT/BREXIT_informaciok.html

Az Egyesült Királyság vámhatósága által készített rövid, lényegre törő, gyakorlati export-import tájékoztatók linkjei:

export az EU-ból (bevitel az EU-ból) https://www.youtube.com/watch?v=uh9FuN2D5v4&feature=youtu.be

import az EU-ba (kivitel az Egyesült Királyságból az EU-ba) https://www.youtube.com/watch?v=WERGzqLhgak&feature=youtu.be

A francia vámhatóság által készített, szemléletes és praktikus, angol nyelvű tájékoztató anyagok az MKIK honlapján a vonatkozó cikk mellékleteiben találhatók.

 

Forrás: mkik.hu

 


Rendezvénynaptár

July 2021
M T W T F S S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Várható események

Festők Nemzetközi Konferenciája
2021.08.12
0:00 - 0:00

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó