Digitális felkészültségből elégséges

Egy felmérés szerint a vállalatvezetők a digitalizációt az üzlet- és ügyfélszerzéshez képest sokadrangú kérdésnek tartják. Csak minden negyedik vállalkozás költött az elmúlt egy évben informatikai fejlesztésre, 72 százalékuk pedig az elmúlt két évben egyáltalán nem foglalkozott informatikai fejlesztéssel, holott a digitális fejlesztés versenyelőnyt jelenthet. Kutatásfejlesztésre, innovációra és digitalizációra jelenleg több, mint 100 milliárd forint áll rendelkezésre. Erről tartott egy egy hónapos országjáró konzultációsorozatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. Kecskeméten február 21-én került sor a fórumra.

Idén 70 és 80 milliárd forint között lesz az az összeg, amit innovációra fordít a szaktárca és az NKFI Hivatal – nyilatkozta Dr. Birkner Zoltán. Ez hazai forrás. Fontos, hogy a vállalkozások innovációban gondolkozzanak, mert az egyetlen biztos dolog most a világban az, hogy változás van. A piaci környezet is soha nem látott sebességgel változik – fogalmazott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. Mindenkinek egy nagyon gyors változásra kell felkészülnie. Ez maga az innováció, azaz a dolgok másképp csinálásának a képessége. Ezt el kell fogadtatni, meg kell szerettetni, majd az állam által támogatni forrásokkal és tanácsokkal.
Ma már az innovációs tér nagyon sokrétű – tette hozzá Birkner Zoltán. Aki nem fejleszt, körülötte egy idő után bezáródik a kör. Esélye sem lesz a növekedésre. A magyar vállalkozások digitális felkészültsége jelenleg az elégséges szintje alatt van. Állami kommunikációval és állami forrásokkal ezen lehet lendíteni – mondta el az NKFI Hivatal elnöke. Dr. Birkner Zoltán hozzátette: ebben szerepe van a kamaráknak, a különböző érdekszövetségeknek és még a nagyvállalatoknak is, amelyek szeretnék, hogy sok kkv a beszállítójuk legyen.
A digitalizáció ki tud váltani munkaerőt, de a megmaradóknak is újra kell gondolniuk a szerepüket. A digitalizáció a képzésről, gondolkodásról, munkaszervezésről, a szellemi felkészültségről, az elektronikai készségszint-fejlesztésekről szól. Ma tehát mindenkinek előre kell lépnie!

Forrás: Kossuth Rádió

 


Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2