Európai gáz- és áramkörkép

Figyelmébe ajánljuk az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány „Európai gáz- és áramkörkép: Továbbra is Magyarországon a legalacsonyabb a lakossági gáz és áramár” című cikkét.

Az európai gáz- és áramkörkép az utóbbi években jelentős változásokon ment keresztül, amelyek komoly kihívások elé állították a kontinenst az energiaellátás és a gazdasági stabilitás tekintetében. Az elmúlt évek eseményei alapján a viszonylag alacsony energiaárak korszaka lezárult, az energiapiac átalakulóban van. Az Oroszországtól való függőséget pedig az amerikai cseppfolyósított földgáz, valamint a természeti függőség veszi át.

Az európai országokban jelenlévő energiaárak különbözőségét többek között befolyásolja az országonként eltérő mértékű adók, az energiamixek sajátosságai, illetve a kormányzati intézkedések is. Az Európai Unióban az utóbbi hónapokban a nagykereskedelmi áram és gáz árai csökkenő tendenciát mutattak az energiaválság időszakában tapasztalt árakhoz képest.

A legkedvezőbb áramár 2021-ben és 2023-ban is Magyarországon volt a rezsicsökkentési programnak köszönhetően. A cikk szerint nem csupán az energiaárak alakultak kedvezően hazánkban, de az adózás szintje is a legalacsonyabbnak bizonyult a környező országokkal összehasonlítva. A gázárak szintén jutányosan alakultak itthon. Ezzel szemben például az olasz városokban a gázért hétszer, a francia városokban hatszor, míg Németországban ötször többet kell fizetniük a lakosoknak, mint Magyarországon.


Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2