Megyei GDP adatok és a koronavírus-válság hatása a KSH adatai alapján

Figyelmébe ajánljuk az alábbi Zsibók Zsuzsanna, valamint a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont által a Portfolion publikált cikket, melyet ITT érhetnek el.

A Központi Statisztikai Hivatal 2021 végén nyilvánosságra hozta a 2020-ra vonatkozó megyei GDP-becsléseket, melyek összefoglalva az alábbi adatokat szolgáltatják:

 

  • A 2010 és 2020 közötti növekedési ciklus nem eredményezte a területi egyenlőségek tartós csökkenését, de ennek elérése Európa szerte is háttérbe szorult.
  • A klasszikus területfejlesztés háttérbe szorult, helyette az elsődleges szempont a nemzetgazdaság versenyképességének javítása volt.
  • A feszes munkaerőpiacot hazánkban a demográfia adatok is előidézték (idősödő lakosság, kivándorló munkaképes korúak).
  • A diákmunka fenntarthatósága jelen formájában is kérdésessé vált, az MNB a koronavírus óta ezért sokkal jobban sürgeti a versenyképesség javulását célzó folyamatok beindítását, noha ez egyes régiókban a szokottnál is nehezebb a nagyobb mértékű szakemberhiány és technológiai kihívások miatt.
  • Az egy főre jutó GDP adatokat tekintve az országos átlaghoz képest Nógrád megye 45%, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya megye 50-70% között stagnál, Zala és Csongrád-Csanád 75% körül mozog. Bács-Kiskun megye 80%-os, Vas megye 86%-os szinten van Fejér, valamint Komárom-Esztergom megye az országos átlag szintje körül található.
  • Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Bács-Kiskun megye, valamint Veszprém megye is javított a pozícióján 2010-hez képest, Tolna megye enyhén visszaesett, Zala, valamint Pest megye ugyanakkor erősen visszaesett.
  • Az eredményeket erősen befolyásolta Budapest gazdasági növekedése, mely 2015-höz képest az országos átlag kétszeresét is meghaladja az egy főre jutó GDP tekintetében.
  • Egy főre jutó GDP növekedési rátáját tekintve Győr-Moson-Sopron megye súlyos mértékben, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, valamint Vas megye kisebb mértékbe veszített a korábbi lendületből. Ennek elsődleges oka, hogy ezeknek a térségeknek magas a tőkefüggése (főleg járműipar felé).
  • A GDP-t folyó áron számítva a legtöbb térségben nem nagyon lehetett tapasztalni visszaesést (kivéve Komárom-Esztergom, Zala és Vas megyében).
  • A 2020-as utáni évekre a foglalkoztatottság számának változásával lehet következtetni, Budapestet beleszámítva 13 megyében ennek szintje még nem éri el a 2019-es szintet.

Rendezvénynaptár

November 2022
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2