Újabb javaslatokkal és intézkedésekkel járul hozzá a GVH az élelmiszerinfláció letöréséhez

Figyelmébe ajánljuk a Gazdasági Versenyhivatal hírlevelét, melyben tájékoztatásul írják, hogy a GVH lezárta a tartós (konzerv- és fagyasztott) élelmiszerek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatát.

A versenyhatóság az elemzés megállapításai alapján – csakúgy, mint a tejpiac esetében – hat javaslatot, illetve intézkedési pontot fogalmazott meg. Ezek erősíthetik a tartós élelmiszerek hazai alapanyag-előállításának, gyártásának és kereskedelmének piaci versenyét, elősegíthetik az élelmiszerárak csökkenését, így hozzájárulhatnak az infláció letöréséhez.


Az inflációt csökkentő versenypártoló javaslatok és intézkedési pontok:

  1. A zöldségek és gyümölcsök hazai termelésének ösztönzése.
  2. Hatékonyságnövelés, megújuló energiaforrások használatának támogatása és precíziós mezőgazdasági szakképzés
  3. Termelői összefogás további ösztönzése
  4. A kiskereskedők magasabb nyereséget realizáltak a vizsgált tartós termékeken
  5. Fenntartható csomagolás ösztönzése
  6. Folyamatos versenyhivatali fellépések


A tartós élelmiszerek magyarországi piacán lefolytatott gyorsított ágazati vizsgálatról szóló jelentéstervezet
véleményezésére június 8-ig van lehetőség. Ennek keretében a versenyhatóság május 16-ára személyes szakmai konzultációra hívta meg az ágazati szereplőket tömörítő szakmai szervezeteket.

A GVH hírlevelét csatoltan, illetve IDE kattintva olvashatják.