Hiánypótló tanulmánykötet jelent meg a zöldiparról

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) 2021-es zöldipari kiadványát követően újabb tanulmánykötetet jelentetett meg Zöldgazdaság 2023/24 címmel. A nyomtatott és online formában egyaránt elérhető könyvben közel 70 elismert szakember tanulmányát olvashatjuk a környezetvédelem különböző területeiről, februártól angol fordításban is.

 

Január 30-án a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége könyvbemutatót tartott. Az eseményen a szerzők többségének jelenlétében indították útjára a hazai zöldipar hiánypótló tanulmánykötetét, a Zöldgazdaság 2023/24-et. A könyvbemutatón elhangzott, hogy a kiadvány lényegében a két évvel korábban megjelent Zöldgazdaság 2021-nek a folytatása, elsődleges célja pedig az ismeretterjesztés, valamint az, hogy a szakmájukban elismert szerzők tanulmányai révén a mindennapokban is hasznosítható információkat szolgáltasson mind a zöldiparban dolgozó szakemberek, mind a főiskolai és egyetemi hallgatók, mind pedig a laikus érdeklődők számára.

A Zöldgazdaság 2023/24-ből naprakész információkat szerezhetünk

A könyvbemutatót a KSZGYSZ elnöke, dr. Ágoston Csaba nyitotta meg, aki rövid, ám lényegre törő beszédében ismertette, hogy a szövetségben már évtizedekkel ezelőtt megfogalmazódott az igény egy saját kiadványra, amelyben a környezetipar szereplői lehetőséget kaphatnak arra, hogy bemutassák tevékenységüket egy szélesebb befogadóréteg számára.

Erre már korábban is kísérletet tettek, és a szövetségnek sikerült is éveken át megjelentetnie egy kizárólag nyomtatásban elérhető kiadványt. Ám ahogy telt az idő, egyre inkább igény mutatkozott a szemléletváltásra, egy modernebb, haladóbb irányú hozzáállásra a fizikai forma és a tartalom terén is. Ezért született meg 2021-ben, majd idén a Zöldgazdaság-tanulmánykötet. Ezek a kiadványok már nemcsak papíralapon biztosítják, hogy a hazai környezetvédelem aktuális problémái, célkitűzései és naprakész információi egyetlen dokumentumban elérhetők legyenek. Dr. Ágoston Csaba külön sikerként hivatkozott arra, hogy a 2021-es tanulmánykötet oktatási segédanyagként a főiskolákon, egyetemeken is megjelent.

A tanulmánykötet digitális és nyomtatott formában egyaránt elérhető

A Zöldgazdaság 2023/24 című kiadványt ezt követően Hankó Gergely, a KSZGYSZ ügyvezetője mutatta be részletesebben. Beszédéből kiderült, hogy a köteten majdnem 70 szerző dolgozott egy éven keresztül, a tanulmányok korrekciója pedig még a karácsonyi időszakban is zajlott, hogy idén év elején végre útjára lehessen bocsátani a kötetet.

Hankó Gergely hozzátette, hogy a kiadvány témáit tekintve egyensúlyra törekedtek, ami okozott nehézséget, de úgy érzi, végül sikerült a környezetipar minden szegmensének elegendő helyet, oldalszámot biztosítaniuk. A fenntarthatóságra való tekintettel elsődleges szempont volt, hogy a kötet olvashatóvá váljon online, digitális formában, ám az igényfelmérés azt mutatta, hogy nyomtatott verzióra is szükség van, ezért papíralapon szintén hozzáférhetővé tették. Hankó Gergely ennek kapcsán kiemelte, hogy büszkeséggel tölti el, hogy a könyvbemutató pillanatáig már 500-an le is töltötték a kötet digitális verzióját. Abban reménykedik, hogy a jövőben széles befogadóréteghez eljuthat a kiadvány.

Nemsokára angol fordításban is olvasható lesz

A kötet február végére egy némileg szűkebb terjedelmű angol fordításban is elérhetővé válik az interneten, így pedig a nemzetközi zöldipar szakemberei is megismerhetik hazánk környezetvédelmi intézkedéseinek fejleményeit.

A KSZGYSZ ügyvezetője azt is elmondta, hogy a tanulmánykötet egyes témáinak részletesebb megtárgyalása érdekében februártól kezdődően kerekasztal-konferenciákat szerveznek. A február közepére időzített hulladékgazdálkodási adatszolgáltatással foglalkozó eseményük már most teltházas, ám tavasszal az ESG-vel kapcsolatban is terveznek tartani egy hasonló programot.

A tanulmánykötetről bővebben

A Zöldgazdaság 2023/24 című tanulmánykötet közel 270 oldalon közöl rövidebb lélegzetvételű írásokat a zöldipar különböző területeiről. A kötetet az ENSZ-közgyűlés elnöke, Kőrösi Csaba nyitja meg ajánlásával. Ezután a tanulmányok szerzői az Európai Uniót érintő zöldfejleményekre történő kitekintés után részletesen foglalkoznak a hazai hulladékgazdálkodással, az energetikával, a zöldépítéssel, a közlekedéssel, valamint a levegő- és a vízszennyezés kérdéseivel is. Olvashatunk továbbá a zöldfinanszírozási rendszerről, a zöldhitel előnyeiről, valamint a zöldoktatás fontosságáról és a természetvédelem aktuális problémáiról.

Mi az egyik szerzőt, Mészáros Fannit, az APPLiA Magyarország Egyesülés cégvezetőjét kérdeztük röviden a tudatos fogyasztói magatartásról. A szakember elmondta, hogy a kötetben közölt tanulmányához egy 2021-es felmérés adatait használta, amelyek képet adnak a hazai háztartásokban található nagyobb gépek koráról, valamint a tulajdonosaik fogyasztói szokásairól. A kutatási eredmények alapján ezen a téren nincs okunk aggodalomra, ugyanis a fogyasztók 90 százaléka dönt a háztartási nagygépek javíttatása mellett meghibásodásuk esetén, amennyiben ez a szolgáltatás gazdaságosan elérhető.

A kutatás a kisgépekre, hajszárítókra, kenyérpirítókra, szendvicssütőkre, valamint mobiltelefonokra, tabletekre és laptopokra nem terjedt ki. Mészáros Fanni fontosnak tartja ezt az oldalt is megvizsgálni, hiszen a kisebb méretű gépek használatával kapcsolatban már nem biztos, hogy ugyanilyen tudatos a fogyasztói hozzáállás, hiszen ezek viszonylag olcsón cserélhetők. A szakember az idei kutatás keretében azt is szeretné felmérni, hogy milyen módon szabadulunk meg tönkrement kisgépeinktől. Úgy véli, hogy láthatóvá fog válni, hogy fenntarthatóan gondolkodik-e a hazai lakosság javarésze akkor, amikor a kiselejtezett kisgépek jelentette hulladék sorsáról kell döntenie. Kiderül majd, hogy veszik-e az emberek a fáradságot, hogy ezeket az eszközöket gyűjtőpontokon adják le, vagy egyszerűen kidobják a működésképtelen hajszárítót a háztartásban keletkező szeméttel együtt.

A Zöldgazdaság 2023/24 online térítésmentesen elérhető, a nyomtatott verzió pedig megrendelhető a KSZGYSZ honlapjáról, de akár személyesen is megvásárolható a szövetség irodájában, illetve a KSZGYSZ által szervezett rendezvényeken.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.


Forrás: greendex.hu

 

 


Rendezvénynaptár

July 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2