A napenergia-hasznosítás aktuális kérdései

Olvasási idő: 5 perc

A napenergia-hasznosítás módjának és jövőjének kérdése egyre nagyobb hangsúlyt kap, hiszen ez az energiaforma az, amely egy hatékony műszaki megoldás segítségével elérhető és rendelkezésre áll számunkra. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a témával kapcsolatban aktuális és a jövőbe tekintő információkat adjunk.


Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke A napenergia-hasznosítás aktuális kérdései címmel 2023. február 3-án a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Fenntarthatósági és Környezetvédelmi Kollégiumának ülésén az alábbi aktuális információkról adott tájékoztatást:

Magyarországon eddig soha nem látott mértékű előretörés volt tapasztalható a napenergiaszektorban. A kormány célja a napelemes kapacitás bővítése, melynek keretében 2022. év végére elértük a 3500 MW-os kapacitást. Ennek ellenére Magyarország jelenleg nagy mértékben szorul a villamosenergia importálására. A kormány célja, hogy a villamosenergia felhasználás 50%-át az atomenergia, a fennmaradó energia nagyobb hányadát pedig a napenergia adja majd.  Jelenleg a hazai bruttó villamosenergia termelésben a harmadik helyen áll a napenergia.  

brutto villamosenergia

A tavalyi évben 160.000 háztartásban volt telepítve napelemes rendszer. Az MNNSZ elnöke előadásában hangsúlyozta, hogy az energiatermelésben is fontos az öngondoskodás irányába terelni az embereket, háztartásokat.

kiseromu

 

A tavalyi évben napelemes rendszerek kiépítésére két nagyobb hullámban jelentkezett igény. Először 2022. júliusában a rezsicsökkentés szabályozásának változásakor, másodszor pedig októberben, miután a Kormány bejelentette az új telepítésű, háztartási méretű naperőművek hálózati visszatáplálásának átmeneti megszüntetését. Az MNNSZ elnöke prezentációja során ismertette a „napelem stop” okait is, melyek a következők:

  • Ellátásbiztonság
  • Folyamatban lévő naperőmű beruházásokról nincsenek megfelelő adatok
  • Egy évtizede elmaradt hálózatfejlesztések, ami miatt kapacitás- és befogadási problémák keletkeztek

Gulyás Gergely miniszter a hálózatfejlesztéssel kapcsolatban 2022. október 22-én elmondta, hogy a hálózati rendszer nem bír el annyi napelemes rácsatlakozást, ami most egy újabb, nagyságrendileg több ezres jelentkezés lenne. Azt, hogy eddig miért nem kezdték el korszerűsíteni a hálózatot, eddig azzal indokolták, hogy nem érkeznek meg az uniós pénzek.

A miniszter ezzel kapcsolatban a következőt nyilatkozta:
„A tervek mostanra teljesen készen állnak, ami komoly munka volt. Ez egy óriási befektetés, több milliárd euró, ilyen nagyságrendű pénzforrás csak a helyreállítási pénzek hitel részében állna rendelkezésre. A hálózati rendszer mindaddig, amíg a napelemek tömeges csatlakoztatása nem eredményezett túlterhelést, megállt a saját lábán. A napenergia vártnál gyorsabb felfutása és az energiamix változása eredményezték, hogy teljes hálózati reformot kell véghez vinni, ami fizikai felújítást jelent.”

Jelenleg egy olyan történelmi pillanathoz érkeztünk a magas villamosenergiaárak, illetve az olcsó villamosenergia hiánya miatt, amikor minden piaci szereplő napelemet akar építeni saját forrásból, akár támogatás nélkül is.

Annak ellenére, hogy Magyarországon a villamosenergia-import magas, jelenleg mégis fel van függesztve a visszatáplálás lehetősége a fentebb írt infrastruktúra hiány miatt.

Negatív következmények:
1. Kereskedelmi célú erőművek felfüggesztése
• Naperőmű beruházások elmaradása elmaradt adóbevételekkel jár
• Villamosenergia import nő
• Villamosenergia költség nő

2. Önfogyasztás-csökkentő naperőművek
• Növekvő villamosenergia-költségek miatt állami támogatások szükségesek a gyárak megmentésére. Ezért a nemzetgazdaságnak a beruházások kapcsolódó adóbevételei helyett többletköltsége keletkezik.

3. Visszatáplálás felfüggesztése
• Értelmetlenné vált a megtérülés a hatósági tarifákkal
• Kormányprogram ellehetetlenülése, fűtésrendszerek elektrifikálása megáll (pl.: hőszivattyú + napelem párosítás)
• Közel nulla energiaigényű épületek nem épülhetnek napelem nélkül, és megáll az erre vonatkozó lakásépítési piac
• Zöld hitel feltételek nem teljesülnek, így az MNB visszavonja a támogatásokat, több 1000 család eshet el a támogatott hiteltől

4. Napelem piac megállítása
• Napelemes iparágban több ezer ember veszíti el a munkáját
• Energiaközösségek ellehetetlenülnek
• Nem teljesülnek a CO2 kibocsátási és megújuló energia célok, megáll a fűtések elektrifikálása
• Elmaradnak a naperőmű beruházások, nem teljesülnek a zöldhitel feltételek, és ellehetetlenülnek az energiaközösségek.

Az EU-s források megérkezése után megindulhatnak a hálózatfejlesztések és megvalósulhat a kormányzat terve, mely a napenergiának nagy szerepet szán.


Pozitív következmények:

• Folyamatban van 5000 MW naperőmű építése, mely megvalósulhat
• EU források beérkezése esetén megindulnak a hálózat-fejlesztések, ez minimum 3-5 éves időtartam
• Kormányzati tervek hosszú távú elképzelése alapján 12.000 MW naperőmű kapacitás szükséges, ebből eddig összesen 3.500 MW valósult meg

Információ a szövetségről:

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség több mint 300 tagvállalatból áll, és napelem, illetve napkollektor rendszerek tervezésével, kivitelezésével, üzemeltetésével és szervizelésével foglalkozik. Ezen kívül a szövetség heti rendszerességgel küld hírlevelet napenergiát érintő piaci információkról, melyből az érdeklődők folyamatosan tájékozódhatnak a napenergiával összefüggő aktuális kérdésekről.

 

A cikket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Fenntarthatósági és Környezetvédelmi Kollégiumának 2023.02.03-i ülésén elhangzottak alapján összeállította:
Tan Attila
környezetvédelmi és klímavédelmi szakértő


Rendezvénynaptár

December 2023
M T W T F S S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2