Környezetbarát energia és ínyenc fűszer is lehet a kidobott karácsonyfákból

Vízkereszt elmúltával egyre többen válnak meg a karácsonyfájuktól. Budapesten újrahasznosítják az ünnep központi szimbólumát, környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő a magas fűtőértékű tűlevelűekből, az Egyesült Királyságban pedig többen meg is eszik a fa bizonyos részeit. A brit séfek szívesen felhasználják főzéshez, sütéshez az illatos és fűszeres tűleveleket. Hazánkban a karácsonyfák „kihelyezési dömpingje” január 6-a után kezdődött, és várhatóan egy-másfél hónapig tart majd.


Az Egyesült Királyságban ahelyett, hogy újrahasznosítanák vagy elültetnék a fenyőfákat, egyes részeit elfogyasztják – hívta fel a figyelmet a The Guardian cikkét szemléző Greendex.hu.

Élelmiszer-szakértők szerint a tűlevelek a rozmaringhoz vagy a babérlevélhez hasonlóan felhasználhatók a főzésben, hogy citrusos és fenyőízű ízeket adjanak, és jó C-vitamin-forrás is egyben. A Michelin-csillagos szakácsok is a rajongók közé tartoznak. John Williams, a Ritz étterem vezető séfje szerint az „illatos és fűszeres” tűlevelek többek között a zeller ízének fokozására is felhasználhatók. René Redzepi, a három Michelin-csillagos koppenhágai Noma vezetője elmondta, hogy a fenyő közel 20 éve rendszeresen szerepel éttermében.

Nagyjából az egészet meg lehet enni. A tűleveleket úgy használhatod, mint a rozmaringot vagy a babérlevelet, ízesítésre – mondta Julia Georgallis, a How to Eat Your Christmas Tree (Hogyan edd meg a karácsonyfádat) című könyv szerzője.

Georgallis azt is javasolja, hogy készítsünk fenyőhamut. Ha a fa egyes részeit forró sütőbe helyezzük, amíg el nem szenesedik, majd turmixgépbe tesszük, az így kapott fekete port ízesítőként használhatjuk. A tűket tojás vagy zöldségek pácolásához, valamint italok és főzetek készítéséhez is fel lehet használni. Azoknak, akik újraültetik a fát, azt ajánlja, hogy tavasszal fogyasszák el az új rügyeket. A szerző szerint a környezet szempontjából az lenne a legjobb, ha egyáltalán nem lenne karácsonyfa a lakásban, de akik nem tudnak lemondani erről a szokásról, azok próbáljanak a lehető legtöbbet felhasználni a fából.

 

Forrás: hirado.hu


Rendezvénynaptár

December 2023
M T W T F S S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2