Aktuális feladatok az energia-hatékonyság és a zöldgazdaság területén


Olvasási idő: 7 perc

Aktuális feladatok az energia-hatékonyság és a zöldgazdaság területén

Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszter előadása
GreenTech 2022 III. Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás és Konferencia: 2022. május 26.

 

Az új kormány minisztereinek beiktatása 2022. május 24-én megtörtént. Dr. Palkovics László az ITM volt minisztere a jövőben az iparért és az energetikáért felel majd, de hozzá tartoznak a zöld ügyek is.   A vezetése alatti minisztérium új neve: Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). Palkovics miniszter úr a kinevezése után az első konferenciáján a környezetvédelmi kérdések kezelésével kezdte előadását. Elsőnek kiemelte, hogy örül, hogy az irányítása alá került a zöld tálca. Hangsúlyozta:

Ahhoz, hogy a környezetvédelmi kérdéseket hatékonyan és gyorsan megoldjuk, műszaki megoldások kellenek. Az ipari fejlesztéseknél tehát a környezetvédelemi szempontok irányadók lesznek. A zöld ügyek ipari tárcánál történő kezelésével kevesebb lesz a konfliktus a két terület között. Kiemelte, hogy elérkezett az időszak, amikor a környezetvédelmet azonnal és a gyakorlatban kell megoldani.

Minisztériumának feladata az energetikai rendszer fenntartása úgy, hogy a környezet állapota javuljon. Energiahiány van, ezért most az a fontos, hogy egyáltalán legyen energiánk úgy, hogy hosszútávon elváljunk a fosszilis energiák használatától. Ennek elérése a kormány konkrét célja. Elmondta, hogy nagy kihívás ez számunkra. Ennek egyik oka, hogy nincs saját tengerpartunk, de ezt tudtuk, ezért a környező országokkal minden irányban összekötöttük magunkat, tehát áramot, gázt, olajat így tudunk behozni. Hazánk számára az olajembargó nem támogatott, mert energia nélkül maradunk. Más országoknál ez megoldható. Miniszter úr beszélt a villamosenergia-áremelésről, mely 300%-kal emelkedett rövid idő alatt.

Hazánk fejleszti a napenergiával működő villamosáram rendszerét. Ezen a téren a probléma az energia-tárolás, a kiegyenlített áramellátás és a hálózat kapacitásának hiánya. A villamoshálózati rendszer fejlesztésébe már korábban bele kellett volna avatkozni a kormánynak. Ezért volt jó döntés az energia szektor átvétele, de ezt már korábban meg kellett volna lépni. Az előző szolgáltatók nem fejlesztették megfelelően a hálózatot, most viszont ez azonnal szükséges, mivel a megújuló energiaforrások telepítése és használata ezen múlik. Hiába van termelés, ha nem tudjuk állandó mennyiségen eljuttatni az áramot a célhelyre. Ez a leginkább fejlesztendő terület ma hazánkban. Új előírás lesz hamarosan, hogy a telepítendő napelemparkokhoz min. 30% tároló kapacitás is épüljön. Nem szükségszerűen mellette, de ezzel a kapacitással valahol rendelkeznie kell a rendszernek. A hálózati energia-tárolás tehát a további fő feladat, melynek kivitelezése egy új lehetőség a vállalkozások számára.

Az ipar és a lakossági felhasználás is az energia-hatékonyság felé tart, ez is egy lépés a megoldás irányába. A jelenben az is gond, hogy bármely új beruházáshoz többletenergia kell. Példának hozott egy tervezett akkumulátor gyárat, melynek működtetéséhez 500 m3/óra vízigény és 800 MW (megawatt) energiaigény szükséges. Mindezt úgy kell biztosítani, hogy fenntartható módon történjen az építkezés és a működtetés. Az eredmény egy zöldipari termék lesz, de a jelenben energia kell a megvalósításához.

Pár évvel ezelőtt más volt a motivációja a fenntarthatósági elvek megvalósításának. A kormány adott pénzt szigetelésre, zöld, hatékony és korszerű energiatermelő rendszerekre, de most azért is kell hatékonynak lennünk, mert kevés az energia. Hazánk a saját energia- és alapanyag-ellátási lehetőségeit már feltérképezte, most azon dolgozik, hogy ezek elérhetők legyenek. Ugyanilyen szempontból fejlesztések folynak alapanyag kérdésben is, pl. a vörösiszapból, kohósalakból milyen módon lehet kiválasztani a földfémeket. Aminek régebben nem volt értelme, annak most új értelme lehet.

A magyar villamoshálózat jelenleg nem alkalmas a jövőkép megvalósítására, egyértelmű fejlesztés kell. 100 Mrd Ft van erre a célra előirányozva, mely az átviteli és az elosztó hálózatot érinti. Mindezen szempontok miatt is jó, hogy a megújuló energiákat együtt kezeljük a zöld ügyekkel, továbbá szempont volt az, hogy az energiapolitikát a klímapolitikai rendszer is meghatározza. A 2030-as klímapolitikai célok elérhetők lesznek, ebben nagy hányad a mátrai erőmű fosszilis energiáról történő átállítása, melyet 2025-re le akarnak állítani. Tudni kell azonban azt, hogy a 900 MW termelés kiesést majd pótolni kell. Összehasonlításképpen hazánk jelenlegi napi energiafogyasztása 7500 MW. A 2030-ra kitűzött cél a 6 GW(gigawatt) energiatermelés naperőművek által. Ez megvalósítható, de a tárolás- és a hálózatfejlesztéssel foglalkozni kell már a jelenben, mert ezek nélkül nem lesz kiegyenlített az ellátás. A 2050-es karbonsemlegességi célhoz további lépések szükségesek, melyek megvalósíthatók. A kormány már tett előre lépéseket. Ez nemzetközi viszonylatban is látszik. 2021-ban a KPMG felmérése alapján hazánk a 13. helyezést érte el a (NZRI - Zero Readiness Index) zéró kibocsátásra való felkészültségi mutatóval. Első Norvégia lett.
Bővebb információ ezzel kapcsolatban: https://home.kpmg/hu/hu/home/tanulmanyok/2021/10/net-zero-readiness-index-2021.html

A kormány megvizsgálta, hogy mibe fog kerülni az orosz energiától való függetlenedés. Az átállásra több alternatíva van, melyeket a minisztérium figyelembe vesz a fejlesztések során.

Energiával kapcsolatos cél továbbra is az épületek energiahatékonyságának a növelése és a távhőellátás fejlesztése, megújítása és bővítése, mely egy bevált és hatékony megoldás. Erre külföldi példák is jól rámutatnak. Tőlünk fejlettebb országok szerint is ez kulcsmegoldás a klímacélok eléréséhez. Ennek érdekében a nagyobb településeken egyre több intézményt és lakóingatlant kell a rendszerhez csatlakoztatni. Ebben az esetben az energiaforrás hatékonysága és a környezetbarát megoldás biztosítása már központi feladat.  A kistelepüléseken pedig pl. hőszivattyú lehet egy jó megoldás. Ennek érdekében a minisztérium irányítása alá fognak tartozni olyan cégek, mint az MVM.

A hazai energiatermelést meg kell erősíteni, mivel olyan biztosan nem lesz már, hogy egy - egy csövön jön az energia, olaj és gáz, ami egységes megoldás. Az összes lehetőséget, amivel rendelkezünk, ki kell aknáznunk. Ennek érdekében újra kell gondolni a szélerőműveket, de fontos tudni azt, hogy abból már Németországban is volt probléma, hogy nem fújt a szél hosszabb időtávban. Előzőleg már a napenergia mellett döntöttünk, ezt folytatjuk. A nukleáris energia továbbra is használható és biztonságos, erről az EU is döntött. A teljes energiaellátást illetően szempont, hogy elosztott kapacitások legyenek. Foglalkozunk a földhő és biogáz megoldásokkal is, ezeket mostantól komolyabban vesszük.

A villamosenergia-hálózat fejlesztési igénye mellett a gázrendszerünk viszont kiváló állapotban van és biztonságos. Az energiatárolással kapcsolatban szóba jön a hidrogén, de mint zöld módon előállítható energiaforrás is jelentkezik. Az időjárás függő napelemparkok kiszabályozására szükség lesz kiserőművek időszakos bevonására is, tehát ezeket is működőképes állapotban kell tartanunk. Ezek azonnal rendszerbe léptethető forgógépek lesznek, melyeknél a cél az, hogy 100 % hidrogénnel működjenek. Kettő éve létrejött a Hidrogénszövetség, melyben a termelők, gázszállítók, rendszerüzemeltetők komolyan foglalkoznak az átállással. A hidrogén tehát egy kiemelt jelentőségű megoldás lesz az energiakérdésben. 

Fontos feladat lesz az épületek energiahatékonyságának növelése. Ebben a szolgáltatóknak adnak kötelezettséget a jövőben. Nekik kell támogatniuk és ösztönözniük a felhasználókat és az ilyen fejlesztéseket, hogy az elfogyasztott energia csökkenjen. A minisztérium egyik legfontosabb feladat az, hogy ennek a hátterét kidolgozza.

Feladat még a zöldközlekedés fejlesztése, ebben az látszik, hogy az emberek is egyre tudatosabbak. Három év alatt megnégyszereződött a zöld rendszámú autók száma. Támogatások voltak robogóra, kerékpárra és egyéb járművekre.

Miniszter úr végül kiemelte annak fontosságát, hogy a hulladék, mint alapanyag jelenik meg, mely a körforgásos gazdaság része. A jövőben erre az irányra még kiemeltebben figyel a minisztérium. Búcsúzásként elhangzott az, hogy a jelenlegei helyzet nem triviális, ezért nekünk sem triviális megoldásokat kell keresnünk. Dr. Palkovics László, mint újonnan kinevezett miniszter megköszönte, hogy a kinevezése óta a III. GreenTech konferencián megtarthatta első nyilvános előadását.

 

A feljegyzést készítette:

Tan Attila
környezetvédelmi és klímavédelmi szakértő
Tel: +36 30 0894256


Rendezvénynaptár

March 2023
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2