A tető lehet kék-zöld is

A csapadékvíz elvezetése helyett annak okos megtartása és hasznosítása költségmegtakarítást is eredményez.

Az épített környezet és a klímaváltozás miatt felforrósodó, poros levegő idén nyáron is erősen igénybe veszi a városlakók szervezetét, az egyre szélsőségesebb időjárásnak köszönhetően pedig hol a csapadékvíz elvezetése, hol éppen annak hiánya okoz gondot. Kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy az esővizet szűkösebb időszakokra „félretegyük”, majd felhasználjuk. De mégis hogyan valósítható meg ez beépített, városi környezetben?


Már léteznek olyan innovatív mérnöki megoldások, amelyekkel az esővizet „megköthetjük” az épületek tetején, megvalósítva így a víz természetes körforgását városi környezetben. A kék-zöld tetők sokkal többet tudnak, mint a hagyományos, mindössze az épület védelmét és a víz elvezetését szolgáló tetők. A csapadék begyűjtését és tárolását is szolgáló, klímaváltozásnak ellenálló, integrált rendszerek ún. kék-zöld infrastruktúrát képeznek.

A Wavin kísérleti, „PolderRoof” projektjeiben például a „zöld”, füvesített vagy beültetett tetőszint alatt, attól egy szűrőréteggel elválasztva egy „kék” víztározó réteg kap helyet, amit vízzáró réteg választ el a tetőszerkezettől. A tetőből így okos, intelligens eszközökkel vezérelhető víztározó válik: az esővizet öntözésre, az épület hűtésére, vagy akár az épület mosdóiban is hasznosíthatjuk. A rendszer ráadásul a meteorológiai előrejelzések, illetve a tetőn tárolt víz mennyisége és hőmérséklete alapján a lehető leghatékonyabban használja fel az értékes esővizet.
A kék-zöld tetők előnyeit az épületben lakók vagy dolgozók, illetve az épület fenntartói, üzemeltetői is élvezhetik. Már csak a növények látványa és a kevésbé poros levegő is felüdülést jelent. Az ilyen épületek lakói a tapasztalatok szerint jobban tudnak koncentrálni, sőt, felmérések szerint, 30 százalékkal ritkábban van szükségük gyógyszerek igénybevételére.
Az ilyen tetők jobb hő és hangszigetelő tulajdonsággal is bírnak. 4 fokkal csökkentik az épületekben a hőmérsékletet, és akár 10 decibellel képesek csökkenteni az utcáról beszűrődő zajt.
A kék-zöld tetőknek köszönhetően az egész épület energiafelhasználása hatékonyabbá válik. Segítségükkel nyáron 7 százalék energiamegtakarítást lehet elérni, az összegyűjtött, hasznosítható esővíz pedig legalább 60, de akár 150 liter is lehet négyzetméterenként. További költségcsökkentést jelent, hogy a hagyományos tetőkkel összehasonlítva karbantartásuk jelentősen kevesebbe kerül, várható élettartamuk pedig a duplája.

 

Forrás: ingreen.hu

 

 


Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2